Hírek

Mesekönyv Szombathelyről

2020. április 27., 15:58

Mesekönyv készül Szombathelyről, nem csak szombathelyieknek és nem csak gyerekeknek. Főszereplője Fülöp, a strucc, aki elindul, hogy kiderítse, hogyan került Vas vármegye címerébe. A madár végigjárja a múzeumokat, közben sok érdekességet megtud a városról. A szerző Győrből vette az ötletet, ahol korábban már kiadtak egy hasonló kötetet.

Mesekönyv Szombathelyről

Kőszegi-Arbeiter Anita - meseíró
"Szerettem volna, ha Szombathelynek is készül egy mesekönyv, ami be tudja mutatni a gyerekeknek a várost, kicsit népszerűsítjük vele Szombathelyt, kicsit tanítunk is vele, kiemeljük a múzeumok fontosságát, szerepét, mi minden érdekesség zajlik ott. Kerestünk hozzá egy jó főhőst."

Fülöp megérkezik a Savaria Múzeumba, ahol megtudja, mit mesélnek a régi római kövek. A Fő téren útbaigazítást kér James Joyce-tól, az Iseumban összebarátkozik az íbiszmadárral, aki elirányítja őt a levéltárba. Itt végre kiderül, hogyan is lett belőle címerállat. A Megyeháza homlokzatán pedig jól meg is nézi magát. Tarr Andrea grafikus összesen 26 tervet készített Fülöp figurájára, a helyszínek és hátterek teljesen hitelesek. A könyvet május 10-én a Facebook-on mutatják be.

Kőszegi-Arbeiter Anita - meseíró
"Egy online könyvbemutatót terveztünk hozzá, készült egy Facebook-esemény, ami május 10-én lesz, fél órát fogok mesélni Fülöpről, bemutatom a kis jószágot, hogyan keveredik ide, aztán Kassai Anita egy papírszínházi előadást fog tartani."

Előbb e-könyvként lesz letölthető, nyáron pedig nyomtatásban is megjelenik. Minden eladott példány árából 500 forintot a Markusovszky-kórház javára juttatnak. A kötetet óvodás és kisiskolás korosztálynak, de gyermeklelkű felnőtteknek is ajánlja a szerző, aki már tervezi a folytatást: tematikus füzet készül Fülöppel a Savaria Karneválról, majd a város további helyszínein, sőt a megye látnivalói között is kalandozik a kíváncsi kis strucc. A könyvről bővebben hallhatnak keddi kulturális magazinműsorunkban.