Hírek

Mesesarok a kórházban

2019. május 07., 15:57

Könyvtárat és mesesarkot alakítottak ki a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház gyermekosztályán Vujity Tvrtko, az ismert televíziós személyiség felajánlásából. A több mint 3 és fél millió forint értékű adománynak köszönhetően otthonosabbá válik a kórházi környezet a kicsik számára a lábadozás időszaka alatt.

Mesesarok a kórházban

Színes könyvsorozatok, gazdagon illusztrált ismeretterjesztő kiadványok, meséskötetek és társasjátékok sorakoznak a könyvespolcokon, amelyek a gyermekosztály A és C részlegén kaptak helyet. Sokan a kezelések miatt több hetet, hónapot töltenek itt, ezt az időt teheti kellemesebbé a most kialakított mesesarok.

Csákváry Violetta - osztályvezető főorvos, Markusovszky-kórház
"Itt kellemes perceket tudnak majd tölteni a gyerekeink, pedagógusainkkal, szülőkkel, és azt gondolom, ebben a mai online világban induló fiataloknak ez nagyon jó alkalom lesz, hogy kicsit megálljanak és olvassanak értékes könyveket, meséket mondjanak egymásnak, és ami nagyon fontos, hogy tudjanak játszani."

A könyvtár ötlete Vujity Tvrtkótól származik, aki könyveinek és előadásainek bevételéből ajánlotta fel a szükséges összeget. Az ismert riporter az átadón köszönetet mondott a beteg gyermekek gyógyulásáért dolgozó orvosoknak és ápolóknak áldozatos munkájukért, és elmondta, hogy egy rákbeteg kislány tragédiája indította el ezt a segítő kezdeményezést.

Vujity Tvrtko - riporter
"Megtanított arra, hogy nekem nincs miért panaszkodnom. És amikor ezt a kislányt, Ágikát eltemettük, akkor megfogadtam, ha a jóisten megadja az erőt, hogy tudok segíteni, és nem szorulok segíteni, ami önmagában nagyon nagy erő és boldogság, akkor én ezt meg fogom tenni."

Már öt helyszínen, köztük a pécsi gyermekonkológián, a miskolci onkohaematológián és a törökbálinti gyermek hospice házban is kialakítottak hasonló mesesarkot. Egy facebook-játék során dőlt el, hogy Vas megye lesz a hatodik kedvezményezett. Az adomány értéke 3 millió 640 ezer forint.

Káldy Zoltán - orvosigazgató, Markusovszky-kórház
"Azért volt ez különleges, és azért örültünk kiemelten, mert picit eltér a jellege a szokásos adományoktól, ami javarészt műszerek, dolgozóinknak a támogatása. Ez olyan jellegű dolog, ami segíti a gyerekeket a kórházban töltött napok kellemetlenségének elviselésében."

A felajánláshoz a Cselekvő Összefogás Celldömölkért Egyesület is hozzátett, ebben a vasi városban tartott kétszeres telt házas előadást Vujity Tvrtko nemrégiben. A mesesarokban kényelmes fotelek, asztal, játékok és televízió is helyet kapott.