MNB
MNB - 2

Hírek

Meseterápia

2013. szeptember 19., 18:09

A mesékben az élet minden nagy kérdésére ott van a válasz, ezért is fontos, hogy hallgassuk, ismerjük a meséket. Ugyanakkor a mese nevelési eszköz a tanítók-tanárok kezében.  Erről tartott előadást pedagógusoknak, könyvtárosoknak a Gothard-iskolában Boldizsár Ildikó meseterapeuta és Bajzáth Mária mesepedagógus.

Meseterápia

Valamennyi intelligenciaterület fejleszthető a mesék segítségével, mert azok évezredek alatt felhalmozott tudást őriznek. A mesepedagógusok szerint ezért nem elvesztegett idő a meseolvasás.

Bajzáth Mária - mesepedagógus
“Nem csak az érzelmi intelligenciát, minden kompetenciaterületet fejleszteni lehet vele, amit ma meghatároz a tanterv. És mindezt úgy, hogy a gyerek számára öröm marad.”

A legtöbb iskolában azonban legfeljebb az alsó évfolyamokban, a szabadidős foglalkozásokon jut idő mesemondásra, -hallgatásra.

Major Vilmosné - tanító, Váci Mihály Általános Iskola
“Muszáj nekik mesélni, mert ahogy észrevettem, otthon egyre kevesebb idő jut arra, hogy az anya vagy az apa vagy a nagymama meséljen a gyerekeknek. Jó látni, ahogy a gyerekek tágra nyílt szemmel hallgatják a mesét és véleményük is van.”

A mese terápiás eszközként is használható, mert egyetemes értékrendet és életvezetési mintákat tanulhatnak belőle gyerekek és felnőttek - mondta előadásában Boldizsár Ildikó, aki saját módszerével súlyos betegeknek, mentális problémával küzdő vagy éppen börtönviselt embereknek is segített.

Boldizsár Ildikó - meseterapeuta
“Abban szeretne segíteni, az embereknek, hogy azokat a hiányosságokat, azokat a nehézségeket, amelyek az életében előfordulnak, a mesék segítségével próbálja megoldani.”

Szeptember 30-a, Benedek Elek meseíró születésnapja a  Népmese napja. Erre a gothardosok és a partneriskolák is színes programokkal készülnek.