Szombathelyi Televízió  a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja Feliratkozás hírlevélre
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Mézjelentés

Adásban volt: 2018. február 9.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Egy országjáró körút soron következő állomásaként Szombathelyen ismertették azt a mézjelentést, amelyet Erdős Norbert, a Fidesz Európa Parlamenti képviselője terjesztett nemrégiben az Európai Parlament elé. A politikus V. Németh Zsolt hungarikumokért felelős államtitkárral és Keve Györggyel, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Vas megyei Szervezetének elnökével tartott sajtótájékoztatót a Megyeházán.

A magyar méz mintegy 75%-át exportálják, de jelenleg a hazai méhészek és az általuk előállított termékek nem élveznek megfelő jogszabályi védelmet az európai piacon. Az előterjesztés egyik legfontosabb célkitűzése a mézhamisítás elleni határozott fellépés.  

Erdős Norbert - európai parlamenti képviselő
"A 40%-a az európai mézpiacnak, az unión kívülről származik. Nagyon nem mindegy az, hogy milyen minőségű az a méz, ami az Európai Unión kívülről érkezik. Bizonyított tényadat, hogy az Európai Unión kívülről származó méznek a 20%-a hamisított méz."  

Ezek többsége Kínából érkezik, ahol már méhek is alig vannak és így mesterséges úton kell az ottani gyümölcsfák beporzását elvégezni. A mézjelentés alapján a jövőben tiltanák a gyantaszűréssel előállított mézek kereskedelmi forgalmát, ugyanis ez az eljárás biztosítja, hogy a termékekbe kerülő ártalmas anyagokat ne lehessen kimutatni. V. Németh Zsolt államtitkár a méhek védelmére, és az ökoszisztéma-szolgáltatásokra hívta fel a figyelmet.

V. Németh Zsolt - környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár
"A beporzás elengedhetetlen nemcsak az élelmiszer-előállításnál, hiszen élelmiszernövényeink  több mint 75%-a kapcsolódik a beporzáshoz, hanem ennek révén akár a kozmetikumok előállításához is szükségesek a méhek vagy éppen a gyógyszerek, a gyógynövények révén, de a szálas anyagok, a len, vászon előállításához szintén szükségesek a méhek."

Az államtitkár hozzátette: a magyar kormány külön alapot hozott létre a hazai méhészek támogatására. Az új uniós szabályozások révén megnövekedhet a termelők anyagi támogatása. A mézjelentést február 28-án vitatják meg az Unió szakemberei, majd a szükséges új szabályozásokról március 1-jén szavaznak az Európai Parlamentben.

2018. február 09.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Zsidó Mozaik
Civil Idő
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Generációnk
Öko-Logikus
Szombathelyi Ifjúsági Magazin
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 3.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében