MNB
MNB - 2

Hírek

Mezőgazdaság helyzete a csapadékos időjárásban

2013. április 03., 18:18

Az Országos Meteorológiai Szolgálat délután visszavonta az elsőfokú riasztást, mert csökkent a havazás és a szél Vas megyében. A Vízügyi Igazgatóság arról tájékoztatott, hogy csökken a vízszint a Rábán, nem emelkedik tovább a Gyöngyösön Kőszegnél, valamint lassú apadást mutatnak a mérések a Répcén. Az elmúlt hetek rendkívül csapadékos időjárása miatt viszont áll a víz a földeken. Ezért a gazdálkodók nem tudják folytatni a tavaszi munkákat. Sok helyen még a növények növekedését segítő fejtrágyázást sem tudták befejezni és a vetéssel is késésben vannak.

Mezőgazdaság helyzete a csapadékos időjárásban

A gépek készen állnak a Felszabadulás Szövetkezet udvarán, de nem tudnak dolgozni, mert a földekre nem lehet rámenni. A tavaszi munkálatok nagyon lelassultak a csapadékos időjárás miatt.

Boncz Csaba, elnök - Felszabadulás Mgtsz
A fejtrágyázást megcsináltuk az őszi búzára és a repcére, ugyanakkor kezdtünk talajelőkészítést is csinálni. A tavaszi árpának a vetés területének a felét tudtuk elvetni, olyan 70 hektárt, de az utóbbi 1.5-2 hétben nem tudtunk kimenni  a talajra. Várjuk, hogy mi lesz mit tudunk egyáltalán vetni. A tavaszi árpát el kellett volna vetni márciusban.

Ez a gép is tudott még fejtrágyázni Sorokpolány közelében, de már akkor is gondot okozott, hogy a télen hullott és elolvadt hó, valamint a februári-márciusi esőzés miatt mély volt a talaj, ezért sokszor s megsüllyedtek a gépek. Az év eleje óta átlagosan 150 mm csapadék hullott  a megyében. Emiatt pl. Ják és Balogunyom közelében hatalmas területeken áll a víz a földeken. De másutt is hasonló a helyzet. Az eddig adatok alapján úgy tűnik, 1600 hektár került, illetve kerülhet még víz alá. Az érintett  terültekről a március végéig 15 gazda jelentett be kárt. A sok csapadékot nemcsak a földek, a növények is megsínylik.

Lukács Zoltán, mezőgazdasági főfelügyelő
Repcében vannak  a nagyobb problémák. Részben azért,  mivel a nagyobb repceterületek vannak víz alatt, mint búzaterültek. A másik oka pedig az, hogy a repcék nem bírják a víz alatt lévő úgymond. életet. A búzáknál egy 3-4 napos elöntés még nem gond. Ott akkor van gond, ha sodrásban van a gabona.

A gazdák legalább 30 nap késésben vannak a munkálatokkal.  Eddig csak 1000 hektáron tudták elvetni a tavaszi gabonát. A sok eső és a hideg miatt  kérdéses a már elvégzett fejtrágyázás hatása is. Ugyanakkor még legalább két hetet várni kell, mire az időjárás miatt újra rámehetnek a földekre a gépek éss folytatni lehet a megkezdett munkákat.