Szombathelyi Televízió a SZOMBATHELYI TELEVÍZIÓ videós hírportálja
          Hírlevél:      
• név • email cím
Főoldal
Televíziónkról
Műsoraink
Hírek
Médiaajánlat
Elérhetőségek
TV műsor
Galéria
Partnerek
Közérdekű

Mezőgazdasági gondok

Adásban volt: 2017. február 10.

Megrendelés DVD-n
adás megrendelése

 megosztás

Az időben elvetett őszi búzában és a repcében nem okozott kárt a januári hosszan tartó extrém hideg – bár a gazdák jobban örültek volna annak, ha hótakaró védi a haszonnövényeket. A megye több pontján, főleg a déli részeken viszont a felső termőréteg eróziója lett a következménye annak, hogy hétfőn közel egyhavi csapadékmennyiség esett egy nap alatt. A nagy hideg az állattartókat is alaposan próbára tette.

Ezek a kismalacok pont a leghidegebb napokban születtek a Ják melletti családi gazdaságban, infralámpákkal melegítik őket azóta is, míg kellően megerősödnek. Nagyobb társaiknak már nincs szükségük plusz fűtésre a vastag alomban, de gondozóik ezt az állományt is védik a széltől és a hidegtől, ponyvával. Rácz Károly szerint a szarvasmarhák jobban bírják a hideget, mint a nagy meleget. Nyitott istállójukból a kemény mínuszokban inkább az ellátásuk okozott gondot. Befagyott például az itatójuk, amire folyamatosan figyelni kellett.

Rácz Károly - gazdálkodó
"Az állatokat mindennap ki kell szolgálni, le kell fejni. A nagy hidegben az itatók elfagytak, a trágyát nehéz volt kitolni, gyűlött. A takarmányellátásban is okozott problémát, hiszen a siló, a szenázs nagyon könnyen összefagy ilyenkor."

A családi gazdálkodók 350 hektár földet művelnek, terményeik nagy részét az állataik takarmányozására fordítják. Az őszi vetésben egyelőre nem látszik, hogy kárt okozott volna az extrém hideg, a hét eleji sok csapadéknak pedig csákánnyal nyitottak utat.

"Február 1-től lehetne fejtrágyázni az őszi vetésekben a naptár szerinti rendszerben, de fagyott talajra nem lehet rászórni."

Az évek óta nem tapasztalt rendkívüli hideg időjárás mezőgazdasági hatásairól beszélt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke is a Szombathelyi Televízió közéleti műsorában.

Pusztavámi Márton elnök, NAK Vas Megyei Szervezete
Aki időben elvetette a repcét, vagy a búzát, mert ez a két fő kultúra, ami most kint van, az meg tudott erősödni annyira, hogy nem okozott kárt benne ez a hosszan tartó hideg időjárás sem. A hótakaró kedvezett volna annak az állománynak, amely érzékenyebb, később vetették, és alacsonyabb fejlettségi állapotban van a növényzet.

Hétfőn egy nap alatt majdnem egy egész havi csapadék esett. A megye délebbi részein előfordult, hogy a fagyott talaj nem tudta beszívni a hatalmas mennyiséget, így a felső réteget egyszerűen elmosta az eső.

2017. február 10.
Hozzászólások

Komment RSS
Hozzászóló neve*
E-mail cím
Hozzászólás*
Biztonsági kód
Ide írja be*
A hozzászólás tárgya és szövege nem tartalmazhat HTML kódot.
A biztonsági kód nem érzékeny a nagy és kisbetűkre.
Az e-mail cím nem jelenik meg a nyilvános felületen.
A hozzászólások tartalmáért felelősséget nem vállalunk.műsoraink - videóval
 
Híradó
Szombathely ma
Hétvége
Aréna
Műhely
Ma-Holnap
Péntektől-péntekig
Medicina
Telezöld
Élet-Forrás
Nyitott ajtók
Suliról sulira
iQor magazin
Vasi Kaleidoszkóp
60 Plusz
Szombathelyi Polgári Esték
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 1.
A Szombathelyi Egyházmegye kincsei 2.
Szent Márton nyomában a Szombathelyi Egyházmegyében