Hírek

Mi lenne, ha polgármesterek irányítanák a világot?

2016. június 24., 12:41

Javában tart az idei Nemzetközi Nyári Egyetem Kőszegen. Kedden Benjamin Barber: Mi lenne, ha polgármesterek irányítanák a világot című előadását hallhatták az érdeklődők. Az amerikai politikai elemző szerint globalizált világunkban egyre nagyobb jelentőséggel bír a városvezetők szoros együttműködése. 

Mi lenne, ha polgármesterek irányítanák a világot?

A polgármesterek szövetsége nem újkeletű, hiszen hosszú évek óta sikeresen működnek ilyen szervezetek Európában, Amerikában és Ázsiában is. A Benjamin Barber által megfogalmazott kezdeményezés lehetőséget ad arra, hogy közös erővel lépjenek fel a polgármesterek a globalizáció okozta problémákkal szemben. Két éve még a hálózat kérte, hogy csatlakozzanak hozzá a városok, most már maguk jelentkeznek. Fontos hangsúlyozni, hogy a polgármesterek globális hálózata nem helyettesít semmilyen létező társadalmi intézményrendszert, hanem plusz értéket képvisel, mint egy globális kormány.

Benjamin Barber - szenior kutató, City University of New York
"Világossá kell tenni, hogy amennyiben ezek a városok nem csatlakoznak ehhez a globális együttműködési rendszerhez, akkor egyedül el fognak bukni. Együtt kell működni a terrorizmus, a nemzeti biztonság, a városi járványok, a klímaügyek megoldásában, hiszen csak közösen lehet fellépni ezen problémák megoldásában."

A szeptemberi hágai gyűlésre összehívják a hálózat tagjait, megbeszélik a jelenlegi eredményeket, hogy még erőteljesebben léphessenek fel a globális kihívásokkal szemben. A kis-, közepes- és nagyvárosok eljutottak fejlődőképességük felső határára, és innen nagyon nehéz lesz tovább lépni - vélekedett Koczka Tibor alpolgármester.

Koczka Tibor - alpolgármester
"Szerencsére most már a településeket nemcsak gazdasági fejlettségük szerint rangsorolják és nem eszerint pontozzák, hogy mekkora vonzerőt jelent az emberek számára, hanem ebbe a sorba beletartozik a környezet, a társadalom és nem utolsó sorban az együttműködés jelentősége nő meg a következő időben."

A 21. kőszegi Nemzetközi Nyári Egyetem következő napjaiban szó esik az európai demokrácia  kríziséről, valamint a migrációs válságról is.