Hírek

Mi lesz a régi börtönnel?

2011. január 20., 17:23
Parkoló, régészeti-turisztikai központ és közpark is létesülhetne a régi börtön helyén - többek között erről is szó esett a Vas Megyei Bíróság és a város vezetőinek tanácskozásán, ahol a régi börtönépület hasznosítási lehetőségeiről esett szó.
Mi lesz a régi börtönnel?

Az épület Ady tér felé néző részét a város venné birtokba, a Szily János utca felőli oldalon pedig a bíróság hozna létre új helyiségeket. Ehhez azonban a tulajdonviszonyok rendezése és sok pénz szükséges.

Három éve áll üresen az Ady téri börtön, a fogvatartottakat 2008 márciusában szállították át az új büntetésvégrehajtási intézetbe. A több mint 120 éves épület állaga azóta romlik, hasznosítása már többször napirendere került, de előrelépés nem történt az ügyben. A város és a megyei bíróság vezetői ma bejárták a régi börtön épületét, tájékozódtak annak méreteiről, állapotáról. A megbeszélésen elhangzott: a két szárnyat külön helyrajzi számon ketté lehetne osztani, egyiket a város, a másikat a bíróság kapná meg.A bíróságon jelenleg nagy a zsúfoltság, nyolcan, tízen is dolgoznak egy irodában, kevés a tárgyaló, nincs ügyvédszoba, sem megfelelő informatikai központ - mondta el az elnök. A közel 4000 m2-es épület felére tartanának igényt, és több ütemben végeznék el a bővítést.

Dr. Laky Ferenc - elnök, Vas Megyei Bíróság
"A kulturált ügyfélfogadáshoz ez ma már hozzátartozik, úgyhogy borzasztó nagy szükségünk lenne rá, egyéb bővítési lehetőségünk nincs, csak ez az egy. Ezt szeretnénk megragadni."

Az egykori zárkaépületet a város kapná meg, és elsősorban közcélra használnák. Akár a szomszédos Romkerthez kapcsolódó látogatóközpont is létesülhetne benne.