MNB
MNB - 2

Hírek

Mi történik a fenyőfákkal karácsony után?

2019. január 22., 14:52

Január végéig mindenhonnan elszállítják, de egyénileg később is ingyen le lehet adni a hulladéktelepen a lebontott karácsonyfákat. De vajon mi lesz a sorsa a hatalmas mennyiségű zöldhulladéknak? Ezt néztük meg a Körmendi úton.

Mi történik a fenyőfákkal karácsony után?

Szaloncukorpapír, fenyőfatalp, műanyag zsákok - sokan figyelmen kívül hagyják a szolgáltató kérését, és nem lecsupaszítva dobják ki a karácsonyfát, ami lassítja a feldolgozást. Már hatalmas hegyekben állnak a szombathelyi hulladékudvarban a fák. Naponta három autó járja a várost, és gyűjti be azokat: kettő a lakótelepekre kihelyezett konténerekből, egy pedig a családi házas övezetekből.

Potyondi Nikolett - kommunikációs és HR-munkatárs, SZOVA Zrt.
“A múlt héttel bezárólag 35 tonna karácsonyfát gyűjtöttek össze a kollégáink, ennek még nagyjából közel a duplájára számítunk. 55-60 tonna szokott általában összejönni. Látszik, hogy ezek utcamennyiséget képeznek itt a Körmendi úti telepen, ugyanis ide szállítjuk be őket. Itt darálásra kerülnek. A darálás az már folyamatos, és hogyha az időjárás engedi, akkor pedig komposztáljuk az egyéb zöldhulladékkal együtt a kidobott karácsonyfákat.”

Nulla fok alatt nem sok minden történik velük, de ha enyhül az idő, akkor levegőztetéssel, forgatással és locsolással gyorsítják a folyamatot. (08.10-) A komposztot később építési törmelékkel összekeverve az Erdei iskola úti szeméttelepre szállítják, ahol az ott tárolt és tömörített hulladékot terítik be vele.