Hírek

Migránsokat és embercsempészeket fogtak Vas megyében, már ítélet is született

2021. március 01., 13:55

Pénteken újabb tíz, magát szír állampolgárnak valló migránssal szemben intézkedtek a rendőrök Vas megyében. Csütörtökön kora reggel Vaskeresztesen, délután Szombathelyen az egyik nagyvállalat parkolójában összesen 11 migránst fogtak el az egyenruhások. A Magyarországra illegálisan bejutott személyeket embercsempészek segítették. Közülük az egyiket már jogerősen el is ítélte a Szombathelyi Járásbíróság.

 

Migránsokat és embercsempészeket fogtak Vas megyében, már ítélet is született

Kattan a bilincs az egyik embercsempész kezén – ezt mutatja a rendőrségi fotó. Sűrű dolguk volt az elmúlt napokban az egyenruhásoknak. Összesen 21 migránst és három embercsempészt is fogtak. Vaskeresztes Fő utcáján két, magát szírnek valló férfi nem tudta igazolni, hogy jogszerűen tartózkodik az országban. Szombathelyen a Söptei úti körforgalomnál állítottak meg egy szerb sofőrt, aki hat migránst szállított. Az egyik Zanati úti gyár parkolójában pedig egy osztrák nő és orosz társa próbált kibújni az ellenőrzés alól, a három szír utas pedig elszaladt.

Vassné Szele Adrienn – szóvivő, Vas Megyei Főügyészség
„Az egyik egy szerb állampolgár, aki hat szír állampolgárt akart Ausztriába csempészni. Ezt a személy bíróság elé állította a Szombathelyi Járási Ügyészség, illetve az ügyeletes ügyész, míg egy másik társaság: egy orosz férfi és egy osztrák nő pedig 5 állampolgárt akart szintén Ausztriába csempészni. Ezek a migránsok szintén illegálisan lépték át a magyar-szerb határt. A Szombathelyi Járási Ügyészség mind a férfi, mind a nő letartóztatását indítványozta.”

Az embercsempészéssel gyanúsított osztrák nőt és orosz társát a bíróság letartóztatta, a szerb vádlott ellen pedig jogerős ítélet is született.

Kissné Réczeg Katalin - szóvivő, Szombathelyi Törvényszék
„A vádlott Ausztriában telefonon keresztül megállapodott egy ismeretlen személlyel, hogy Magyarországon keresztül a szerb határtól az osztrák határig személygépkocsival szállít olyan személyeket, akik a magyar államhatáron illegálisan lépnek be és ki. Az ismeretlen személy ezért szállított személyenként 100 eurót ígért a vádlottnak, amelyet akkor kapott volna meg, ha teljesíti a feladatot.”

A bíróság a vádlottat 2 év és 6 hónap börtönbüntetéssel, és 5 évre kiutasította Magyarország területéről. Pénteken újabb 10 illegális migránssal szemben intézkedtek a rendőrök. A Vát külterületén igazoltatott szír férfiak sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni, ezért visszakísérik őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.