Hírek

Milliárdos fejlesztés a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban

2019. január 21., 15:18

Megújult a sebészeti osztály, beszereztek egy PET-CT berendezést, valamint egy modern számítógépes rendszert is kialakítottak, ami a daganatos betegek gyógyszerelését teszi biztonságosabbá. Az újítások az onkológiai ellátás magasabb szintre emelését szolgálják.

Milliárdos fejlesztés a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban

"Ez a rész is teljesen új ruhát öltött, és ugyanolyan korszerű, mint az osztály többi része."

A 90 éves épületben működik a sebészeti osztály, amelynek az átalakítása már régóta esedékes volt. Több mint félmilliárd forintból teljesen megújult a részleg, 2-3 ágyas kórtermeket alakítottak ki, amelyek megfelelnek a 21. századi igényeknek.

Lóderer Zoltán - osztályvezető főorvos, Általános-, Ér- és Plasztikai Sebészeti Osztály
"Teljes egészében megújult az osztály, minden kórterem átépítésre került, saját vizesblokkal, fürdővel, wc-vel rendelkezik minden kórterem, nagyban megkönnyítve ezzel a betegek műtétet követő mozgatását, mobilizálását. Egy egészen új szubintenzív egységünk van, ami korábban két különálló kórterem volt, most egyetlen egységet képez, központi monitorrendszerrel."

Ugyancsak félmilliárd forintot meghaladó fejlesztés a PET-CT beszerzése, amely a daganatos betegek ma elérhető legkorszerűbb diagnosztikáját teszi lehetővé. A gép részletes képet készít a testről, annak alapján az onkológus dönthet a további kezelésről. A szombathelyi betegeknek eddig Budapestre vagy Kaposvárra kellett menniük vizsgálatra.

Zilahi Lívia - osztályvezető főorvos, Nukleáris Medicina
"Hibrid képalkotás nélkül ma már nincs onkológiai diagnosztika. A betegek stádium-besorolását egy ilyen képalkotó vizsgálat több mint 40 százalékban átsorolja, ez a terápiás döüntések miatt nagyon fontos. Én nagyon örülök, hogy ebben a régióban ez a betegek számára elérhető."

Az átadó ünnepségen Kásler Miklós elmondta: a közelmúltban 500 milliárd forintot fordítottak a vidéki és 700 milliárdot a budapesti egészségügyi ellátórendszer fejlesztésére.

Kásler Miklós - emberi erőforrások minisztere
"Ezek a fejlesztések komplettálják a daganatos diagnosztikát és terápiát. Most Szombathelyen minden rendelkezésre áll, ami az Országos Onkológiai Intézetben is rendelkezésre áll."

Nagy Lajos főigazgató kiemelte: ezek a fejlesztések illeszkednek a kórház stratégiai céljai közé, amelynek fontos része az onkológiai ellátás magasabb szintre emelése. Hende Csaba országgyűlési képviselő rámutatott: az elmúlt 8 évben közel 20 milliárdos fejlesztés történt a kórházban. Az újításokat Puskás Tivadar polgármester is üdvözölte.

Újdonság az a számítógépes rendszer is, amely a daganatos betegek kemoterápiás kezelését támogatja.

Zimmerman Katalin - kórházi főgyógyszerész
"Az orvos hosszú távon meg tudja tervezni a beteg terápiáját, a rendszer kiszámolja a dózisokat, az orvos átnézi, jóváhagyja, a gyógyszerész ezt látja, és még egy utolsó ellenőrzést végez."

A rendszer kizárja a gyógyszertévesztés lehetőségét, ezáltal növeli az ellátás biztonságát.