Hírek

Milliárdos működési hiány a megyei önkormányzatnál

2010. december 17., 07:54
Mintegy 1 milliárdos működési hiánnyal számol a következő évben a megye, miközben idén is ennyi a felhamozott deficit. Ahhoz, hogy ezt elérjék, szervezeti átalakításokra, összevonásokra lesz szükség.
Milliárdos működési hiány a megyei önkormányzatnál

Idei utolsó ülését tartotta pénteken a Vas Megyei Közgyűlés. A képviselők tárgyalták a jövő évi költségvetés koncepcióját.

Az adósságállomány napi finanszírozási gondokat okozott a működés területén 2010-ben - áll a megyei közgyűlés elé került előterjesztésben. Ebből az is kiderül, hogy Vas Megyei Önkormányzat számításai szerint 2011-ben már nem csökkennek, hanem várhatóan 100 millió forinttal nőnek a tavalyi évhez képest a központi forrásból származó bevételek.

Kovács Ferenc - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"Egészségügy,szociálpolitika, oktatás. Ez mind állami feladat, és ezt a megyei közgyűlés végzi. És az államnak oda kell tudni tenni a pénzt, amibe ezeknek a rendszereknek a működtetése kerül."


A jövő évi költségvetési koncepcióban szerepel többek között a működési kiadások, a nem kötelező feladatokra fordított pénzügyi támogatások csökkentése, intézmények szervezeti, gazdasági integrációja. Vizsgálni fogják a létszámcsökkentés lehetőségét is. A képviselők tárgyalták azt az előterjesztést is, amely az év végéig várható hiány fedezetére, a likviditás biztosítására 1 milliárd forintra emelné fel a folyószámla-hitelkeretet. A képviselők elfogadták a megyei munkaerőpiaci helyzetéről szóló beszámolót, ebből kiderül, hogy csökkent a munkanélküliek száma. A közgyűlésen elhangzott: egy sikeres pályázatnak köszönhetően 10 milliárd forintos fejlesztés indulhat meg a Markusovszky kórházban.