Hírek

Minden eddiginél több kertészet mutatkozott be a Herényi Virágúton

2015. április 27., 17:37

Kerti- és balkonnövényeket, örökzöldeket, facsemetéket, kaktuszokat is kínáltak a színes standokon. Rengeteg volt a látogató, a szervezők becslése szerint 25 ezren sétáltak a jó időben.

Minden eddiginél több kertészet mutatkozott be a Herényi Virágúton

Népzenével és tánccal kezdődött a 13. virágút hivatalos megnyitó ünnepsége vasárnap a herényi templom előtti téren. A rendezvény díszvendége a Bálint Éva-Szabó Tibor színészházaspár volt. A jelenlévőket Puskás Tivadar polgármester és Hende Csaba honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő köszöntötte.

Hende Csaba
"Messze túlnő ennek az eseménynek a jelentősége Herény határain, már az egész ország számon tartja, hiszen csodálatos esztétikai élményt nyújt."

Soha korábban nem volt jelen ennyi kertészet a virágúton. A nagyobb árudák és a kisebb családi vállalkozások is felállították színpompás standjaikat a Bertalanffy utcától a Béke térig.

Szekér Tamás - elnök, Herényi Kulturális és Sportegyesület
"Több mint harminc kertészet van, ennyi nem volt még, a környék kertészeteit is be tudtuk kapcsolni a virágkavalkádba."

A kertészetek már márciusban elkezdik a készülődést, hogy a rendezvényen teljes pompájukban jelenhessenek meg a virágok, ehhez rengeteg befektetett munka kell. Idén is a kevésbé munkaigényes, mégis mutatós egynyári kerti- és a balkonnövények voltak a legkelendőbbek, de sokan vásároltak tulipánfát, örökzöldet is.

Horváth Péter - kertész
"Balkonnövényeket keresnek nálunk, a legtöbb bakópa, a petúniát is, a muskátlit annyira nem részesítik idén előnyben."

Az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz, mindkét napon verőfényes napsütés várta a látogatókat.

"Minden évben eljövök, mert rengeteg csodálatos virágot találhatok. Nem keresek konkrétan semmit, azt veszem, amit megtetszik."

"Minden nagyon tetszik, ötödjére vagyunk itt, minden nagyon szép. Amit keresünk, gingko biloba fát."

Újdonság volt, hogy a virágos utcákban növő díszfák és díszcserjék magyar és tudományos nevét, eredeti hazáját táblák jelezték az arra járóknak.