Hírek

Minimális a késés a vörösiszaptól megsérült vonalakon

2010. november 05., 18:05
Csak minimális késésre kell számítani azoknak, akik Veszprémen át közlekednének vonattal a Szombathely és Budapest vonalon. Újraindult ugyanis a vasúti közlekedés az iszapkatasztrófában megsérült pályaszakaszon. Erről azonban egyelőre csak kevesen értesültek, így pénteken még a szokásosnál kevesebben utaztak a járatokon.
Minimális a késés a vörösiszaptól megsérült vonalakon

Pénteken csak páran szálltak le a déli Budapest-Szombathely járatról, egyelőre kevesen tudják, hogy  helyreállt a rend. 

Sági Károly
"Már tegnap értesültünk róla az interneten, hogy nem kell átszállni, úgyhogy ez most nagy öröm."

Az október 4-i vörösiszap gátszakadás miatt rongálódott a vasúti pálya, ennek a nyomait még most is láthatják az utasok.

Punger Evelin
"Még mindig csúnya a vörösiszaptól, de semmit nem látni tulajdonképpen. Autókat tisztogatnak, de ennyi."

A gátszakadás miatt közel egy hónapig szünetelt a közlekedés az érintett szakaszon. Somlóvásárhely és Ajka között vonatpótló autóbuszok szállították az utasokat. A megrongálódott 1500 méter hosszú útszakaszon kicserélték a biztosító berendezéseket, és volt, ahol a síneket is. A javítás fél milliárd forintba került. Október 20-ra végeztek a munkákkal mondja a területi vezető, de az utasok biztonsága miatt eddig nem indították el a járatokat.

Danka Lajos - vezető, MÁV ZRt. Szombathelyi Területi Képviselete
"A két megépült védőgát amit előzőleg megépítettek a települések védelmébe, ezek nem tudták védeni a vasútvonalat, mivel ezek közvetlenül a tároló alatt megy el, ezért addig kellett várni, míg az építési munkákkal úgy nem készülnek el, hogy a vasútvonalat védje valami."

Egy értesítési rendszert is kidolgoztak annak érdekében, hogy a vonatközlekedés biztonságos lehessen. Az állomáson az egészség védelmére is felhívják az utasok figyelmét.A Budapestről Veszprémen át Szombathelyre tartó vonatok már újra az eredeti menetrend szerint közlekednek, mindössze 10 perces késésekre lehet számítani, a helyreállított szakaszon ugyanis egyelőre lassabban haladhatnak.