Hírek

Modern Hamlet a színházban

2015. április 07., 15:02

Mai színházi nyelvre fordította Czukor Balázs William Shakespeare: Hamlet, a dán királyfi című tragédiáját. A Weöres Sándor Színház legújabb rendezését csak bérleten kívüli előadásokon láthatja a közönség.

Modern Hamlet a színházban

Shakespeare ismert művét Czukor Balázs modern köntösbe öltöztette. A darab olyan kérdéseket feszeget, ami minden korban aktuális.

Czukor Balázs- rendező, Weöres Sándor Színház
“Olyasmiket tartok fontosnak, hogy milyen nehéz dolog, ha valakinek meghal egy családtagja és hogy ezeket milyen nehezen dolgozzuk fel. És, hogy az ember milyen mániákba kerül bele. Egy picit azt is érzem, hogy eléggé kemény a világ, amiben élünk. És ez azért szól erről, hogy van egy ember, aki ez ellen próbál küzdeni.”

A nyelvezet érthető, egy-egy szövegrész pedig annyira friss, hogy a közös munka eredményeként az elmúlt hónapok próbáin született. A történet szerint Hamlet nagybátyja, Claudius elkövette az ősbűnt. Megölte a testvérét, ahogy Káin Ábelt. Majd elvette az özvegyet. Lelkiismeret, szabadság, hatalom, bűn és bűnhődés kerül mérlegre a darabban.

Mertz Tibor - színész, Weöres Sándor Színház
“ A modern színjátszásban, ezt az ember nagyon ügyesen el tudja takarni, ahogy az életben. Tehát, hogyha elkövet valaki egy bűnt, biztos, hogy úgy fog csinálni, hogy neki semmi köze nincs ahhoz a dologhoz. A bűn, az valahogy máshogy történt, más csinálta. azt gondolom, Claudius nagyon ilyen kell, hogy legyen, ha sikerül megcsinálnom, amit akartam. ”

A főhőst Bajomi Nagy György alakítja. Nem is olyan fiatal, és nem is egy önmagával vívódó személyiség, mint a korábbi Hamletek.

Bajomi Nagy György- színész, Weöres Sándor Színház
“A civil életben én egyáltalán nem vagyok ilyen, rettenetes … izé, ez egy ilyen szerep. Itt nincs mese. Tehát az első perctől beindul neki az a verkli, hogy rosszul érzi magát, folyamatosan feszíti, keresi az igazságot, az igazság keresésében össze-vissza dúl, megöl mindenkit, de ő is pórul jár. ”

A Czukor Balázs rendezte Hamletet csak bérleten kívüli előadásokon láthatja a közönség a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.