Hírek

Mozgóurnás szavazás

2019. október 13., 17:16

A mozgásukban gátolt választópolgárok mozgóurnát igényelhettek a szavazáshoz. A kérelmet vasárnap délig lehetett eljuttatni online vagy személyesen a szavazatszámláló bizottságokhoz.

Mozgóurnás szavazás

A Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet 132 lakója közül csaknem 100-an vannak a választásra jogosultak. Többen ágyban fekvők, látásfogyatékossággal élnek vagy mozgásukban súlyosan korlátozottak - közülük 53-an igényelték a mozgóurnás szavazást. A legközelebb eső szavazókörből a szavazatszámláló bizottság 2 tagja vitte az urnát az intézetbe, ahol a szociális és terápiás munkatársak segítettek a lakóknak, a szavazásra kijelölt helyiségbe azonban már nem léptek be. 

Akkor oda a karikába két egymást metsző vonalat…

Az intézet lakói azt mondták, fontosnak tartják, hogy kinyilváníthassák a véleményüket. 

Én úgy vagyok a szavazással, hogy demokráciában elemi jog, hogy nekem szavazati jogom van. Elmenni el tudnék, de itt egyszerűbb, mert azért már sokat vesztettem abból az ösztönből, ami a szabad közlekedés, szóval már bátortalanabb lettem. És ez azért jó, hogy nekünk idehozzák az urnát, és szabadon mindenki elvégezheti, megteheti a - nagy szavakkal élek, de - hazafias kötelességét.

Horváth Ernőné
Ugye ide kérezkedtem ellátásra, mert a gyerekek dolgoznak és nagyon jól érzem magam itten, és mindig jártam szavazni, kötelességemnek éreztem, hogy szavazni menjek el, minden szavazáson voltam, a múltkor is, akkor már itt voltam, azon is voltam, az európain meg most is megyek ezután, amíg még tudok, mindig. 04:58  - Nehézség lenne ha el kellene menni a szavazókörbe? - nehézség lenne, mert nagyon fájnak a térdeim, ...így sokkal könnyebb, ha már itt vagyok.

Micsonai Gábor
Azért tartom helyesnek ezt a szavazást itt helyben, mert a mozgássérültek is könnyebben tudnak szavazni, meg ágyban fekvő emberek is vannak, és nagyon örülnek annak, hogy az intézetben is van ilyen lehetőség, hogy mozgóurnát hoznak ki az intézetbe. És önnek  mi okozná a nehézséget? - nekem a közlekedés ki a városba, mert csökkent látó vagyok, 20 dioptriás üveget használok, és nekem könnyebbség, hogy itt bent szavazhatok.

A gyengénlátóknak - ha szükséges - a bizottság tagjai felolvassák a szavazólapon szereplő neveket, szervezeteket, de az X-et mindenki maga húzza be a jelölt neve mellé. 

A súlyosabb betegekhez ágyba vitték az urnát, ilyen szobában most nem forgathattunk. A szavazáshoz Braille-írásos szavazólapot is igényelhettek a rászorulók, de az intézetben ezt senki nem kérte. 

Szombathelyen a tapasztalatok szerint szavazókörönként csak néhányan igénylik a mozgóurnát egy-egy választáskor. Ezzel a lehetőséggel nemcsak azok élhetnek, akik egészségi állapotuk vagy fogyatékosságuk miatt nehezen mozognak, hanem a fogva tartottak is. A kérelemben meg kell nevezni az igénylés okát, arra hivatkozva például, hogy valaki a munkája miatt nem tud elmenni a szavazókörbe, nem lehet mozgóurnát kérni. 

Jó egészséget! Viszontlátásra!