Hírek

Mozisziget

2020. augusztus 03., 15:12

A hőség miatt a vártnál kevesebben vettek részt a hétvégi Mozisziget előadásain, mint azt az előzetes visszajelzések alapján várták, de így is szép sikere volt a szabadtéri programnak. A családi rajzfilm és az esti vígjáték között a művészeti iskolások karantén-filmjeit vetítették.

Mozisziget

A hőség sem tartotta vissza a rajzfilmek rajongóit attól, hogy részt vegyenek a Moziszigeten. A kisgyermekes családok pokrócot is hoztak magukkal, hogy a füves részen nézhessék meg A kis kedvencek titkos életét.

Nyúl Dóra
“Én már láttam ezt a filmet, anyukámmal jöttem, de közben összefutottam azzal a barátnőmmel, akivel a táborban találkoztam. - És tetszett a film? - Igen, nagyon, és van hozzá plüssöm, kettőt elhoztam! - Mutasd meg nekünk, látom, már ide is dobták, ők kik? - Ennek most nem jut eszembe a neve, de őneki tudom, az a neve, hogy Gigi!”

Novák Gyuláné
“Családommal jöttünk, ugye a három picivel, ők nagyon szeretik a meséket, most ugye a jó levegő is, most moziba nagyon nehéz lenne velük beülni most a járványhelyzet miatt.”

Giczi Katalin
“Nem is voltunk még ilyen szabadtéri mozin, úgyhogy nagyon érdekelt minket, sajnos az első az eső miatt elmaradt, a Facebookon figyeltük az eseményeket, hogy mikor lesz újra, úgyhogy nagyon örültünk, hogy végre szép az idő, süt a Nap, a gyerekek még tudnak szaladgálni is a kezdés előtt.”

A veszélyhelyzet alatt elmaradtak a közösségi programok a városban, sokan várták már, hogy újrainduljon a kulturális élet.

Pavelkovits Petra - programszervező
“Mivel egy kicsit lehetett lazítani így a karantén után, szabadtéren szerettünk volna csinálni egy kis szórakoztató programot, ezért találtuk ki ezt a családi mozit, amire óriási az érdeklődés, eleve óriási volt, itt nem volt előzetes regisztráció, viszont karaszalagos megoldást használunk, és a helyszín sem véletlen, és itt a Csónakázótón belül tudjuk tartani ugye az ötszáz fős limitet.”

A Csinibaba című zenés magyar vígjáték előtt a művészeti szakgimnázium tanulóinak rövidfilmjeit vetítették. Ezek az ún. “Karantén-filmek” a kijárási korlátozás hónapjaiban készültek.

Vágvölgyi András - mozgókép pedagógus - Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium
“A bezártság, a kint és a bent ellentéte, a kifele vágyódás, a mozgásra, a szabadba vágyás motívumai így-úgy vizuálisan előjönnek, de ezzel együtt is nagyon, nagyon érdekes variációsor született, és abban is van nyilvánvalóan különbség, hogy fiúk, vagy lányok filmjeit látjuk-e.”

A következő szabadtéri program a Nyitott Városháza sorozatban - a teraszkoncert mellett - az utcaművészeti fesztivál lesz, a tervek szerint augusztus 15-én népesítik be a várost a helyi képzőművészek és zenészek.