Hírek

MSZP sajtótájékoztató a megyei közgyűlés után

2011. október 17., 14:22

A szocialisták attól tartanak, hogy az államhoz átkerülő megyei vagyon előbb-utóbb magánkézbe jut, és szerintük az átadással nagyfokú létszámcsökkentés is várható az intézményeknél, ami miatt sok család egzisztenciáját veszély fenyegetheti. Ipkovich György és Nemény András országgyűlési képviselők mai sajtótájékoztatójukon a tegnapi megyei közgyűlésen elfogadott, az állammal kötött feladat- és vagyonátadási megállapodásról fogalmaztak meg kritikákat.

MSZP sajtótájékoztató a megyei közgyűlés után

A tegnapi nap arról szólt, hogy a megye elveszíti a vagyonát, mégpedig számolatlanul - kezdte a sajtótájékoztatót Ipkovich György.

"Aggályosnak tartom, hogy ez a vagyon, ami Vas megyében összegyűlt, városi vagyonelemeket is tartalmaz."

Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetetett: a szombathelyi önkormányzat évente komoly összeggel járult hozzá például a Markusovszky kórház eszközparkjának fejlesztéséhez, és aggályos a Képtár és a Smidt Múzeum gyűjteményének állami kézbe kerülése is.
Nemény András úgy fogalmazott: sajnálják a megyei vezetőket, hiszen nehéz helyzetben vannak, de dönthettek volna úgy is, hogy nem fogadják el a megállapodást. Szerinte az államosítás létszámleépítéssel jár, és a vagyonelemek magánkézbe juttatásáról szól.

"Attól félünk, ezt a vagyont ki akarják privatizálni. A büki gyógyfürdő tulajdonrészét, és sorolhatnám a megyei cégeket magánkézbe fogják adni."

A politikus hangsúlyozta: ragaszkodnak egy megyei vagyonleltár elkészítéséhez, és ahhoz is, hogy az átadás-átvételt bonyolító egyeztető tanács ülései nyilvánosak legyenek. Továbbá kérik a kormányhivatal vezetőjét, vizsgálja meg, hogy a közgyűlés elnöke nem követett-e el bűncselekményt, amikor közgyűlési felhatalmazás nélkül aláírta a megállapodást az állammal.