MNB - 2
MNB

Hírek

MSZP sajtótájékoztató az uniós forrásokkal kapcsolatban

2012. május 10., 18:21

Magyarország nem tud lehívni mintegy 5500 milliárd forintnyi uniós forrást, mert nincsenek meg hozzá a feltételek - ettől tart az MSZP. Nemény András, a párt országgyűlési képviselője ma sajtótájékoztatón számolt be a fejlesztési miniszternek feltett, megválaszolatlanul maradt kérdéseiről. A politikus beszélt a földhaszonbérleti pályázatokról is, szerinte előre le van osztva, ki nyer, és a helyi termelőket kiszorítják a nagy konzorciumok.

MSZP sajtótájékoztató az uniós forrásokkal kapcsolatban

A fejlesztések elmaradásáról tett fel kérdéseket Nemény András az illetékes miniszternek hétfőn a Parlamentben. Ezek többsége azonban megválaszolatlanul maradt - erről számolt be mai sajtótájékoztatóján a politikus. A képviselő szerint a minisztériumban nincs kész fejlesztéspolitikai koncepció, az ígért 163 milliárd forintos forrás-átcsoportosítást sem lépték meg. Nemény András a közlekedési és vasúti fejlesztéseket félti elsősorban, és attól tart, hogy az ország nem lesz képes 2013-ig lehívni a rendelkezésre álló, mintegy 5500 milliárd forintos uniós forrást. A politikus a földhaszonbérleti pályázatok körüli anomáliákról is beszélt.

"Olyan konzorciumok nyerik el, akik nem igazán az ott élőket képviselik, magyarul le van osztva, hogy kik tudnak a Nemzeti Földalap meghirdetett pályázatain nyerni, és az a szomorú, hogy ezt nem is lehet látni előre, hiszen nem nyilvánosak ezek a pályázatok."

Az MSZP az ombudsmanhoz fordul a pályázatok nyilvánossága érdekében, és a jogtalanul megkötött szerződések felbontását kezdeményezi majd - tette hozzá Nemény András. Továbbá azt kérte, hogy akinek tudomása van Vas megyéből ilyen visszaélésről, jelezze az MSZP-irodában.