Hírek

Műanyagmentes július

2019. július 10., 16:21

Az elmúlt 70 évben több mint 300-szorosára emelkedett a műanyaggyártás Magyarországon. Évente 300 ezer tonna hulladék keletkezik. Az aggasztó szennyezés megállítására indult kampány. Júliusban világszerte arra buzdítanak, hogy kerüljük például a műanyag csomagoló anyagok használatát. A környezetszennyezés megállítható, a harcot azonban mindenkinek a saját háztartásában kell kezdeni.

Műanyagmentes július

Egy átlagos délelőtt a szombathelyi vásárcsarnokban. Rengetegen szerzik be itt a friss zöldséget, gyümölcsöt. Általában műanyag zacskókban viszik haza az árut. Katalin tudatos vásárló, ügyel arra, hogy minél kevesebb ilyen, szinte soha le nem bomló csomagoló anyagot használjon, és gyermekeinek is ezt tanítja.

Glavanovics - Bodnár Katalin
Megpróbálunk minél kevesebb … 2.18 ezek fontosak szerintem.

Krumpli és barack került a kis vászontáskákba. Zsanett pedig kosárral érkezett, ő is kerüli a műanyag táska használatát.

Takó-Gódor Zsanett
Mivel még nagyon kevés… 9.02  amit éppen megveszek.

Ebben a szombathelyi tejivóban már régi szokás, hogy a hozott üvegekbe töltik a tejet, joghurtot. A tapasztalat szerint egyre fogékonyabbak a vevők a környezettudatos vásárlásra.

Cseresznyák Istvánné - üzletvezető - Győrvár Tej
Mindent ebbe mérünk ki, ebbe adjuk. 16.01 Próbáltuk mi is rávezetni a nincs környezetszennyezés 16.09

Szombathely belvárosának egyik neuralgikus pontja a Sorok utcánál a Perint partja. Sok itt a műanyag hulladék, de háztartási gépeket, sőt bútorokat is rendszeresen találnak. A vízügyi szakember szerint most azonban a szokásosnál kevesebb a szemét.

Busa Tamás – műszaki igazgatóhelyettes, Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság
Szinte folyamatosan gyűjtik a kollégáim a hulladékot a vízfolyásaink mentén. Viszont vannak olyan helyzetek, mikor jelentősen megnő a hulladék mennyisége egy komolyabb csapadék után nagy a bemosódás, akkor a bemosódott hulladékok összetorlódnak a torlaszok mentén, és onnan kell kigyűjteni őket.

A feltorlódott hulladék nemcsak a kiöntés lehetőségét növeli, hanem a kioldódott műanyagszemcsék az élővilágot is veszélyezteti. A műanyagmentes július kampány arra buzdít, hogy tegyünk együtt a környezetünk védelme érdekében. Fontos persze, hogy ez ne csak egy hónapig tartson.