Hírek

Műfészkek ragadozómadaraknak

2019. február 25., 14:50

Több tucatnyi műfészket helyeznek ki ezekben a hetekben Vas megyében a természetvédelmi szakemberekek. A cél az, hogy a térségben élő ragadozómadarak fészkelőhelyet találjanak.

Műfészkek ragadozómadaraknak

Ilyen műfészkeket raknak ki az Őrségi Nemzeti Parki Igazgatóság munkatársai - megyeszerte, így Szombathely térségében is. A cél az, hogy ezekbe költözzenek a ragadozómadarak.

Markovics Tibor - igazgató, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“Most ezek fedettek, kicsit továbbfejlesztett és a technológiában kicsit más, de ugyanazt a célt szolgálja, alapvetően a vándorsólyom, vörösvércse, kabasólyom, kerecsensólyom az, ami leginkább elfoglalja, de természetesen más madarak, például varjúfélék is beköltöznek ezekbe időnként.”

Tilda vándorsólyom, azonban - ehhez a vörösvércséhez hasonlóan - már a kőszegi Chernel-kert madárkórházának örökös lakója. Hozzájuk hasonló őshonos és költöző ragadozómadarak találnak majd otthonra a lehető legmagasabbra helyzett fém- és fadobozokban, amelyeket ki is bélelnek.

“Ez az a kavics, amelyet beleteszünk a felkerülő ládába, és ez arra kell, hogy egyrészt elvezeti a madarak alól az esővizet, másrészt ebbe tudnak kaparni egy olyan kis üreget, amibe le tudják rakni a tojásukat.”

Így zajlik a műfészkek telepítése. Ez a kőszegi távhőszolgáltató oszlopa - 25 méter magasra viszik egy vörös vércse leendő otthonát.

Harsányi Krisztián - osztályvezető, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
“Szombathely közelében is kihelyeztünk két nagy méretű sólyomládát, az egyiket Nemesbőd közelében, a másikat Táplánszentkereszthez, de itt nem szeretnénk megállni, hanem kisebb méretű lásákat is szerenénk kihelyezni, és ezeket például Szombathely térségébe is szeretnénk kihelyezni.”

A több tucatnyi műfészket most a MAVIR Zrt. jóvoltából tehetik ki a természetvédelmi szakemberek a rendkívül magas tereptárgynak számítónagyfeszültségű villanyoszlopokra, de együttműködő a nemzeti park igazgatósággal az E-ON és más szolgáltatók is.

Rege Péter - ügyvezető igazgató, Remicro Távközlési, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
“Azokat a magaslati pontokat, amelyekkel mi rendelkezünk, azokat felajánlottuk a nemzeti park részére, és távlati terv, hogy ha lesz lakója ennek a költőládának, akkor egy élő, internetes webkamerát is el tudunk helyezni ezekben a ládákban.”

Egy ilyen fészeknek az elhelyezése nagyjából egy órát vesz igénybe. Az oszlopon lévő eszközöket a beköltöző szárnyasok nem zavarják - a megoldás biztonságos mind az áramszolgáltató mind a madarak számára.