MNB - 2
MNB

Hírek

Működik a vulkán Celldömölkön – felavatták a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontot

2013. április 19., 20:06

A város még 2009-ben nyert 400 millió forintos támogatást a Ság-hegyen kialakított vulkánpark létrehozására. A Sághegyi Múzeum és a geológiai tanösvény után mára elkészült a projekt legnagyobb eleme, a Közép-Európában egyedülálló, a vulkanizmust interaktív formában ismertető Vulkánház is.

Működik a vulkán Celldömölkön – felavatták a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpontot

Így néz ki az 5 millió éves Ság-hegy történetét és a vulkanizmust bemutató Vulkánház. Az épület és a feladat sem szokványos – mondta a tervező.

Földes László építész
Az alapgondolat az volt, hogy csinálunk vasbetonból egy tornyot, és ebbe mint gyufásdobozokat betoljuk a különböző kiállító termeket. Az egésznek a koreográfiája úgy működik, mint egy vulkán belsejében.

Ahogy a magmakamrából a vulkán, úgy haladhat felfelé a látogató is. Szintenként több, összesen 11 bemutatótér interaktív táblákon, maketteken keresztül mutatja be a vulkánok erejét, a gigantikus geológiai változásokat. A kiállítás anyagát az ELTE tanszékvezetője és csapata készítette.

Karátson Dávid vulkanológus, ELTE
Az aktív tűzhányó területeken nagyon sok látványos kiállítás van, de k-euban nincs ilyen. Csak a vulkánokról, nincsen. Olyan meg különösen nincs, amely a Kárpát-medence medence vulkanizmusáról szólna. Ilyen értelemben egyedinek mondom.

"Ez egy mini űrhajó szimulátor. Aki megnyomja a gombot, az úgy érezheti, mintha egy űrhajó irányítófülkéjében ül."

Nem csak Magyarország, a Föld, hanem a többi bolygó vulkáni tevékenységét is megismerhetik a látogatók a vulkán szimulációs teremben.

Grünwald Stefánia intézményvezető, Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont
Érintőképernyős televíziókkal, tabletekkel, a mai gyerek számára megszokott elektromos, és digitális kütyükkel segítjük az oktatást. illetve azt, hogy a gyerekek közelről és az általuk megszokott felületekről is szerezhessenek infókat a vulkanizmusról.

Az 536 millió forintos beruházás az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg, 85 %-os uniós támogatással. Celldömölk polgármestere, Fehér László az ünnepélyes avatón elmondta, a fejlesztéstől a turizmus jelentős növekedését várják.   A vulkánház április 22-én, a Föld Napján nyitja meg kapuit a látogatók előtt.