Hírek

Munkaerőhiány a vendéglátásban és a turisztikai ágazatban

2017. július 14., 16:42

Felmérést készít a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a turisztikai és vendéglátás ágazatban. Arra kíváncsiak, hol, milyen végzettséggel és készségekkel rendelkező munkavállalókra lenne szükség.

Munkaerőhiány a vendéglátásban és a turisztikai ágazatban

Szakácsot, konyhai kisegítőt és többek között pultost keres a legtöbb vendéglátóipari vállalkozás a megyében, legalábbis ez látszik a Vas Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának honlapján.

"Az biztos, hogy több száz! Recepciós, szobaasszony, pincér, szakácsot gyakorlatilag nem találni."

És ezt tapasztalja a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is. A megyében 631 vállalkozás működik a turisztikai és vendéglátás ágazatban. A július közepéig tartó felmérésben őket kérdezték meg többek között arról, milyen szaktudással és készségekkel rendelkező munkatársakra lenne szükségük.

Balogh Károly – főtitkár, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
Azt tapasztaljuk, hogy nem csak a gazdaság más területein, hanem évek óta a turizmusban is egyre égetőbb probléma a szakemberhiány. A képzett és egyébként a kevésbé képzett, a szakképzett és a felsőfokon képzett munkaerő hiánya is. Erről van számos elképzelés, kering számos monda és közhely, de szerettünk volna tiszta vizet önteni a pohárba.

A Vas megyében, a nyugati határszélen működő vállalkozások különösen nehéz helyzetben vannak, hiszen innen sokan ingáznak külföldre a nagyobb fizetés reményében. Több szombathelyi vendéglő is küzd a munkaerőhiánnyal. Ebben a 47 éve működő étteremben viszont nem panaszkodnak.

Török Zoltán – üzletvezető, Magyar Tenger Vendéglő
Egy nagyon jó szakács és pincérgárdát örököltem. Voltak változások, de soha nem volt az, hogy nekem nem volt meg az a stábom, amivel ezt az üzletet működtetni lehetne. Ez gyakorlatilag 10-11 ember. Mentek el a konyháról is, a pincérek közül is, de mindig meg tudtuk oldani fiatalokkal szerencsére.

Itt az állandó szakember gárda közösség is egyben.

Tánczos Balázs helyettes konyhafőnök, Magyar Tenger Vendéglő
24. éve dolgozom itt. Kaptam már megkereséseket máshonnan is, de elutasítottam őket, mert jól érzem magam itt. A 24 év az 24 év.

A kamara a felméréssel azt is szeretné elérni, hogy a turisztikai vállalkozások igényeit még jobban szolgáló oktatási és továbbképzési rendszer alakuljon ki a megfelelő tananyaggal és infrastruktúrával. A megyében egyedülálló módon a kamara és az ELTE közötti együttműködési megállapodásnak köszönhetően a tervekben szerepel egy duális egyetemi turisztikai képzés.