Hírek

Munkaerőt toboroznak

2010. március 08., 18:44
50 vendéglátóipari szakmunkást toboroznak németországi munkára a bonni munkaügyi központ képviselői. Vas és Zala megyéből válogatnak alkalmazottakat.
Munkaerőt toboroznak

Vasból nemcsak az álláskeresők számára lehet vonzó a hazai bér többszöröse, a jobb életkörülmények, vagy akár egy idegen nyelv intenzív gyakorlása. A Regionális Munkaügyi központ hatodik éve foglalkozik az úgynevezett EURES programon belül helyi álláskeresők külföldi kiközvetítésével. Ma a bonni munkaügyi központ munkatársai kerestek németországi munkára a térségből jelentkezőket.

Klaudia minőségbiztosítási szakember, német nyelvvizsgával és társalgási szintű nyelvtudással rendelkezik. Tavaly óta regisztrált álláskereső. Mint mondja, szakmájában szinte lehetetlen elhelyezkedni, ezért elvégzett decemberben egy hajópincér-felszolgáló tanfolyamot. Önéletrajzát már korábban leadta a Munkaügyi központ EURES tanácsadójánál és az első előválogatáson is átjutott. Most bízik benne, hogy őt választják ki a német munkára.

Szakos Klaudia
"Igazából itt nincs semmi lehetőség, ezért próbálkozok külföldön, meg szeretem a német nyelvet, jobban is lehet keresni, mint itthon Magyarországon."

Az EURES az unió munkaügyi központjainak nemzetközi hálózatát jelenti. Ennek tagja a Nyugat-Dunántúli Munkaügyi Központ is. Ezért adódhatott a mostani lehetőség a regisztrált álláskeresők számára.

Murai Adrienn - EURES tanácsadó, Munkaügyi Központ
"Bonnból érkezett két munkatárs a CAFT.-tól, akik külföldi álláskeresők toborzásával foglalkoznak. Vendéglátás, gasztronómia területre keresnek német nyelvtudással és két éves gyakorlattal rendelkező munkavállalókat."

Miközben a munkára jelentkezők kint várakoztak, addig bent a választás feltételeiről folyt az egyeztetés. Mint kiderült, a német munkaügyi kirendeltségek nemcsak a vendéglátás területére keresnek munkaerőt, ezért várhatóan lesz még hasonló toborzás más munkakörökre is.

Nicole Plenner - EURES tanácsadó, Munkaügyi Központ, Bonn
"Most 40-50 munkavállalót keresünk, konyhai, felszolgálói területre, ám Németországban jelenleg nem csak ezeken a területeken van munkaerőhiány. Az egészségügy területén, orvosokat és szakápolókat is keresünk."

Az álláshelyekre nemcsak Szombathelyről válogatnak. A CAF, vagyis a német munkaügyi cég munkatársai holnap már Zalaegerszegen, majd pedig Nagykanizsán találkoznak a németországi munkára alkalmas nyugat-dunántúli álláskeresőkkel.