MNB - 2
MNB

Hírek

Munkagépek a Rábán - Teljes medret elzáró uszadéktorlaszt számolnak fel Meggyeskovácsinál

2021. május 04., 13:54

Hatalmas uszadéktorlasz alakult ki a Rába meggyeskovácsi szakaszán. A temérdek faanyag teljes szélességében elzárta a medret, ami amellett, hogy komoly árvízveszélyt jelentett, a vízitúrázókat is akadályozta. Egy hete megkezdődött a torlasz felszámolása, munkagépek dolgoznak a folyónál. A befejezésig harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el az érintett szakaszon.

 

Munkagépek a Rábán - Teljes medret elzáró uszadéktorlaszt számolnak fel Meggyeskovácsinál

Óriási rönköket emel ki a vízből ez a munkagép a Rába meggyeskovácsi szakaszán.

Tekintélyes mennyiségű faanyag gyülemlett fel itt az elmúlt nagyjából fél évben, ami 80-90 méter hosszan teljes szélességében elzárta a folyómedret. Két méretes fehér nyárfa dőlt keresztbe, ez fogta meg a többi uszadékot, és a torlasz egyre csak nőtt. 5-7000 köbméterre becsülik a felhalmozódott fahulladék mennyiségét.

Hercsel Róbert - szakaszmérnök, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Azt tudni kell a Rábáról, hogy ezen a szakaszon szabályozatlan, egy természetes folyamat itt az erdők között, hogy bedőlt fák gyűlnek össze, elég egy szélvihar, egy áramlási irányváltozás a folyón, keresztbe dől egy nagy fa, és az rögtön megfogja a többi uszadékot."

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság egy vállalkozóval kötött szerződést, aki múlt héten elkezdte a torlasz felszámolását. Erdészeti munkagépek, lánctalpas forgókotrók vonultak fel a területen, emellett kézi erővel is dolgoznak.

Uszadékfogó hálót építettek, hogy a megbolygatott faanyag ne sodródjon tovább. A munkagépek magán a torlaszon állva dolgoznak, alattuk 2-2,5 méter vastagságban fahulladék van, nagy mennyiségű kommunális szeméttel keveredve. Közben a víz utat keresve magának, elkezdte elmosni a bal partot.

Hercsel Róbert - szakaszmérnök, Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság
"Gyakorlatilag itt egy teljes mederelzárás alakult ki, ami árvízveszélyt is jelentett Meggyeskovácsi településre, valamint akadályozza a folyón a nyári turisztikai szezonban a kenutúrákat, ezen kívül balesetveszélyes is erősen ez a folyamat, valamint a folyó további elvándorlásához is vezet, ami generálja ezeknek a torlaszoknak az egyre több helyen való kialakulását."

A torlasz eltávolítása több tízmillió forintba kerül. A faanyag 80-90 százaléka nem hasznosítható hulladékfa, lerakóba kerül. Hasonlóan nagyméretű torlasz jelenleg nincs a Rábán, a vízitúrázókat akadályozó keresztbe dőlt fák, és kisebb összetorlódások azonban lehetnek.