MNB - 2
MNB

Hírek

Munkához juthatnak

2016. augusztus 25., 16:18

Elsősorban a hátrányos helyzetű fiatalokat szeretné a munkaerőpiacra juttatni a Szombathelyi Képző Központ által koordinált magyar-osztrák-olasz-angol konzorcium. Ennek érdekében speciális tréninget és tananyagot dolgoztak ki. A 211 ezer eurós uniós támogatást elnyert projekt zárórendezvényét ma tartották Szombathelyen.

Munkához juthatnak

"Ha munka van, minden van, ha meg nincs, akkor baj van. Ez nagyon fontos, munkával megy előre a világ."

Ezért minden olyan projekt, amely az elhelyezkedést segíti, fontos Szombathely számára, mondta a SzoCoT, azaz a szociális kompetencia képzés és tréning kétéves pályázati program záró sajtótájékoztatóján Puskás Tivadar polgármester. A projekt során hátrányos helyzetű, 16-36 éves fiatalok számára dolgoztak ki felzárkóztatási programot.

Bálint András ügyvezető, Szombathelyi Képző Központ
A programnak két célja volt, az egyik, hogy a fiatalok munkaerőpiaci reintegrációját egy 1 hónapos tréninggel segítsük, a személyiségfejlesztésüket, egyéb mentális fejlesztésüket, a másik az volt, hogy ezeket a trénereket, akik ezt a munkát elvégzik, a szakmai feladatgyűjteményeket használni tudják ennél a speciális célcsoportnál.

A magyar, osztrák, olasz, és angol együttműködéssel megvalósult projekt során kiderült, a résztvevő országok hasonló problémával küzdenek a célcsoportot illetően.

Graham Wood projektmenedzser, NGI, Anglia
Ennek az együttműködésnek az a célja, hogy a különböző országok ötleteit összegyűjtse, és együtt megoldásokat találjunk a problémákra. A projekt keretében rengeteg jó ötletet hallottunk a magyar, az osztrák, az olasz partnerektől. Ezek integrálása a legfontosabb feladatunk. A program során azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok még nem munkakészek, most segítünk nekik abban, hogy el tudjanak helyezkedni.

Az alacsony iskolai végzettségű, tanulási nehézségekkel, szociális és akár mentális problémákkal küzdő fiatalok számára kidolgozott, speciális felzárkóztatási tréning várhatóan a magyar és a programban részt vevő országok munkaerőpiacán is hasznos segítség lesz.

Hollósi Szabolcs ügyvezető, LEED Helyi Gazdaság- és Foglalkoztatásfejlesztési Kft.
És a foglalkoztatási paktumok területén úgy tudnánk ezt a programot használni, hogy mielőtt valakit, egy munkanélkülit elküldünk egy képzésre, ami nem is biztos, hogy passzol az ő adottságaihoz, céljaihoz, el lehetne nála végezni, és felkészíteni orientációként, egyfajta útkeresésként.

A hátrányos helyzetű, eddig inaktív fiatalok a felzárkóztatás után egyéni karriertervet dolgoznak ki. Szombathelyen a programba bevont résztvevők közül öten már elhelyezkedtek.