Hírek

Munkaszüret - mezőgazdasági állásokat kínál az Agrárminisztérium

2020. április 07., 16:51

A tárca arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus járvány idején is van munkalehetőség a megélhetésüket éppen elveszítő emberek számára. A portál célja, hogy összehozza az élelmiszerlánc érintett vállalkozásait a potenciális munkavállalókkal. A Vas Megyei Agrárkamara elnöke szerint a szántóföldi termesztésnél nem kézi, sokkal inkább gépkezelő munkaerőre van szükség, de a többi ágazatnak jól jöhet a munkáskéz.

Munkaszüret - mezőgazdasági állásokat kínál az Agrárminisztérium

Pusztavámi Márton – elnök, Vas Megyei Agrárkamara
„A növénytermesztésnél, zöldségtermesztésnél, a szőlőtermesztésnél nem kellenek speciális ismeretek ahhoz, hogy az egyéb területről, pl. a vendéglátóiparból pincér végzettségűek odamenjenek és elvégezzék a munkát. Itt a szántóföldnél speciális jogosítványokra van szükség.”

A zöldség- és gyümölcs ágazatban a termelés kétharmadát szezonálisan foglalkoztatott munkaerő végzi.

Árva Pál - gazdálkodó
A kertészet, akik szőlő-gyümölcstermesztéssel foglalkoznak, ott már a vége felé járnak azok a munkák, ami sok kezet igényel. A szőlőben, gyümölcsösben a metszés, szőlőben a lekötözés. Hát úgy gondolom, hogy ide már túl sok embert nem fogunk tudni felvenni.

Géppel rázzák le ezen a 30 hektáros ültetvényen a gyümölcsöt a fáról, egyetlen szem sem megy kárba. A fák alá pedig fóliát terítenek, a szorgos kezek nem nélkülözhetőek. Ebben a felsőcsatári családi gazdaságban rendszeresen foglalkoztatnak idénymunkásokat. Ez a csapat például az ország keleti feléből érkezik minden évben. Hogy hány emberre lesz szükségük attól is függ, hogy lesz-e mit leszedni, mondta el híradónknak Árva Pál. A fagy ugyanis komoly károkat okozott a barackosban és valószínűleg az almaültetvényekben is. Feldolgozóüzemükben 3-4 embert biztosan tudnának foglalkoztatni nem csak idénymunkára. A koronavírus járvány miatt idén valószínűleg megnő a kereslet a magyar zöldségre, gyümölcsre. Ha pedig ezeket előre csomagoltan kell árusítani, akkor további munkaerőre lesz szükség.