Hírek

Munkaügyi konferencia

2016. szeptember 16., 15:44

A Szent Márton évhez kapcsolódóan az Észak-dunántúli Munkaügyi Regionális Kollégium szakmai konferenciát szervezett Szombathelyen. Szó esett többek között a boltok vasárnapi nyitvatartásáról, valamint a munka világában tapasztalható munkáltató-munkavállalói konfliktusokról.

Munkaügyi konferencia

Az eseményre többek között Kecskemétről, Miskolcról, Pécsről, Veszprémből, valamint Győrből is érkeztek előadók és vendégek. Erkölcsösség, alázat, felebaráti szeretet, segítés, méltányosság - ezek az emberi értékek kerültek középpontba a Martineumban tartott szakmai konferencián.

Szőke Zoltán - kollégiumvezető, Észak-dunántúli Közigazgatási és Munkaügyi Regionális Kollégium
"Napjaink értékvesztett világából próbáljuk kiragadni azokat a fontosabb erkölcsi szempontokat, amelyeket a jogalkalmazás során és a jogszabályok értelmezése körében át tudunk ültetni és ehhez ad nekünk egy mankót, irányzékot az előadások sorozata."

Napjaink kritikus kérdései közül a vasárnapi nyitvatartással és a migránsokkal is foglalkoztak az előadók. Vizsgálták a munkajogi alapelvek érvényesülését a munkaviszonyokkal kapcsolatos ügyekben. A legfőbb kérdés az volt, hogy Márton szellemisége mennyire tud megjelenni a mai munkaügyi konfliktusokban.

Pál Lajos - ügyvéd
"A tételes jog szintjén mondhatjuk azt, hogy ez a védelmi elv ez érvényesül, az már más kérdés, hogy a mindennapok gyakorlatában a munkáltatók-munkavállalók ezt mennyire tudják alkalmazni. Az megint másik kérdés, hogy a bíróságok menniyre alkalmazzák ezt, ez utóbbival kapcsolatban azt tudom mondani, hogy a bíróságok egyre inkább támaszkodnak ezekre az alapelvekre."

A konferencián elhangzott az is, hogy az európait az különbözteti meg más kultúrák jogrendszerétől, hogy alapvetően keresztény gyökerekre nyúlik vissza, amelyeknek középpontjában a humánum és a méltányosság szerepel.