Hírek

Munkaügyi tapasztalatcsere

2010. június 09., 12:33
Meg kell tartani a meglévő munkahelyeket, az állástalanokat pedig úgy kell átképezni, hogy tudásuk alkalmazkodjon a munkaerőpiac megújult követelményeihez. Az ezzel kapcsolatos feladatokról és a válság okozta változásokról konzultáltak az osztrák-magyar határmenti térség munkaerőpiaci szereplői kedden. 2009-ben Bükfürdő, idén az ausztriai Katzelsdorf adott otthont a tapasztalatcserének.
Munkaügyi tapasztalatcsere

Osztrák részről a válságba került járműipar volt a fő téma, míg a magyarok inkább arra helyezték a hangsúlyt, hogy miként lehetne jobban kihasználni a Nyugat-dunántúlon egyre nagyobb szerephez jutó termálforrások adta lehetőségeket. Ausztriában az autóipari beszállítók elsősorban a fejlesztésekkel és a minőség folyamatos javításával próbálták megőrizni piacaikat és dolgozóikat. A LUK szombathelyi üzemében viszont más módszerekhez voltak kénytelenek folyamodni.

Az utóbbi 10 év termálfejlesztéseinek köszönhetően a Nyugat-dunántúlon a termálfürdők növekvő látogatottsága mellett egyre nagyobb szerephez jut a wellness és az egészségügyi szolgáltatás is. Ezzel nemcsak a szállodákban és a fürdőkben nőhet a foglalkoztatás, hanem kereslet a térségben is indukálhat új munkahelyeket.

Abban mindkét ország szakemberei egyetértettek, hogy a következő évek legnagyobb kihívása az oktatás és a munkaerőpiaci igények összehangolása lesz. Ezen belül is a felsőfokú végzettségű diplomások gyakorlatiasabb oktatására és a szakmunkásképzésre kell majd nagy hangsúlyt helyezni, mert ezen a területen van a legnagyobb lemaradás.