Hírek

Munkavégzés a hőségben

2019. július 26., 19:33

Pihenőidőt és ivóvizet kell biztosítani azoknak a munkavállalóknak, akik rendkívüli melegben dolgoznak. A tapasztalatok szerint a munkahelyek többsége betartja a munkavédelmi szabályokat, így szeretnék elkerülni a baleseteket, amelyeket a hőség miatt fellépő koncentrációzavar okozhat.

Munkavégzés a hőségben

Villanyvezeték-csere után végzik a földmunkát a Szürcsapó utcában. A munkások órák óta dolgoznak a tűző napon, időnként az árnyékban keresnek enyhülést.

Balázs Ákos ügyvezető, Balázs Közmű Kft.
Vizet szoktunk nekik adni, napi szinten 2-3 litert, azt próbáljuk hűteni, a kocsiban van légkondi, hűtőtáskával próbáljuk megoldani, hogy hidegen tartsuk, illetve óránként 10 perc, negyedóra szünet, az is inkább autóban, légkondis helyen, mert sajnos nem nagyon lehet kibírni.

A munkavállalók egészségéért és biztonságáért a munkáltató felel. Rendelet szabályozza, hogy a dolgozóknak óránként 5 vagy 10 perc pihenőidőt és legalább félóránként 14-16 fokos ivóvizet kell biztosítani. A jogszabály a szabadban dolgozókat fokozottan védi: nekik 11 és 15 óra között lehetőleg árnyékban vagy egymást váltva kell dolgozni.

Kard Enikő osztályvezető, Vas Megyei Kormányhivatal
Ha nincs klimatizált pihenőhelyiség, akkor legalább árnyékba be tudjanak húzódni a munkavállalók, és természetesen az ivóvizet itt is biztosítani kell a számukra, illetve megfelelő, szellős, könnyű ruházatot, fényvédelmet, tehát napvédő krémet, illetve megfelelő sapkát.

Sokan zárt munkahelyeken is kénytelenek hőségben dolgozni. Ebben az üzemben például kézi hegesztést is végeznek, és mivel a berendezések egy része is termel hőt, ez tovább növeli a külső hőmérsékletet.

Farkas Károly termelésvezető, BPW-Hungária Kft.
Azokban a csarnokokban, ahol a technológiai hő nagyobb, ott épületgépészeti, háztechnikai jellegű beruházásokat hajtunk végre, annak érdekében, hogy a meleg hőt elszívjuk és helyette hűtött külső levegőt juttassunk vissza a csarnokokba.

A dolgozók ventillátorokkal hűsíthetik magukat, a pihenőidőben pedig ebben a klimatizált helyiségben frissülhetnek fel: szódát, ivóvizet, szükség esetén ásványvizet kapnak.

Az 5-10 perces pihenőidő beleszámít a munkaidőbe, ledolgoztatni tehát nem lehet. A munkavédelmi hatóság arra is felhívja a figyelmet, hogy a megfelelő hősérsékletet az üzletekben és a vendéglátóhelyeken is biztosítani kell, a legtöbb panasz emiatt érkezik hozzájuk. Bírságot jellemzően nem szabnak ki, de a dolgozókat eltilthatják a munkavégzéstől, ha a körülmények az egészségüket veszélyeztetik.