Hírek

Munkavégzés hőségben

2010. június 09., 09:42
A forróság, a tűző nap és az erős UV-sugárzás leginkább azokat veszélyezteti, akik a szabad ég alatt dolgoznak. A munkáltatóknak figyelniük kell a munkavédelmi előírásokra. A zárt helyiségben dolgozók védelmét is biztosítani kell.
Munkavégzés hőségben

A kánikulában a legtöbb munkahelyen klímával, vagy nyitott ablakokkal védekeznek a dolgozók a meleg ellen, de ez nem mindig elég. Kinti és benti munkavégzés esetén is fél óránként megfelelően hűtött ivóvizet kell biztosítania a munkáltatónak, ha a hőmérséklet 24 fok fölé emelkedik. Valamint óránként 5-10 perc szünetet kell közbeiktatni, lehetőleg olyan helyen, ahol hűvösebb van, mint a munkavégzés területén - mondja a munkügyi felügyelőség igazgatóhelyettese. Az előírt értékek azonban munkaterületenként változóak a törvény szerint. Fizikai munka esetében ugyanis 21 fok felett már nem megfelelő a hőmérséklet. A munkáltatók többsége betartja a szabályokat - mondja a felügyelő.

Hafner Miklós - igazgatóhelyettes, Ny-dtúli Munkavédelmi Felügyelőség
"Kedvező tapasztalatainkat az is bizonyítja, hogy nem kellett bírsággal kikényszeríteni, vagy kötelezően előírni a követelményeket."

Pedig amikor hirtelen jön a kánikula, több bejelentés is érkezik a felügyelethez, de még nem találtak problémát.
"
A védőitallal nem szokott gond lenni, hiszen csapvíz a legtöbb munkahelyen van. Külső helyszínen már más a helyzet.
"Az a gyakorlat a külső munkahelyen, hogy palackos ásványvizet biztosít." Így van ez például az útburkolati munkákat végzőknél is.

Kovács Ádám - művezető, Magyar Aszfalt
"Minden nap biztosítunk a brigádok részére védőitalt, megfelelő hőmérsékleten, hűtve tároljuk bent a telephelyünkön, és minden reggel a megfelelő mennyiséget kihozzuk. Kint van nekik hűtőládájuk is, úgyhogy a nap folyamán is tudják ezt hűtve tartani."

A pihenőidőben az is megfelelő ilyenkor, ha árnyékba tudnak húzódni az emberek. Amikor azonban ez sem megoldható, a munkáltatónak sátorról, vagy legalább egy napernyőről kell gondoskodnia, hogy ne legyenek folyamatosan a tűző napon a dolgozók.