Hírek

Műszaki bejárás

2014. október 30., 13:20

Foglalkoztató-, terápiás és csoportszobák kialakításával valamint az épület teljes korszerűsítésével új, Operatív Pszichiátriai Rehabilitációs Központot hoztak létre a Markusovszky-kórház 11-es Huszár úti telephelyén. Az osztály gyermekbarátabb lett, jobbá váltak az ellátás feltételei - hangzott el a műszaki bejáráson.

Műszaki bejárás

Korábban hadikórház, fertőző osztály és művese állomás is működött az épületben, amely 1999 óta a gyermekpszichiátriának ad helyet. Régóta felújításra szorult. Uniós és állami támogatással, pályázati forrásból több mint 270 millió forintot fordítottak fejlesztésre, új helyiségeket alakítottak ki, műszereket szereztek be, elvégezték az épület energetikai korszerűsítését.

Nagy Lajos - főigazgató, Markusovszky-kórház
"Pszichiátriai rehabilitáció fejlesztésére jutott az összeg nagyobbik fele, a többi a szív- és tüdőbetegek rehabilitációját szolgálja, ami a központi telephelyen fog megvalósulni."

"Ha ide átköltözünk, jóval ideálisabbak lesznek a körülményeink."

A földszinten gyermek- és ifjúságpszichiátriai járóbetegellátás folyik, az emeleten a felnőttek rehabilitációját végzik majd. A gyermekrészlegnek jelenleg mintegy 3000 gondozottja van, évente 400 új beteget látnak el.

Dr. Lukovits Olga - vezető főorvos, gyermekpszichiátria
"16-20 százaléka a gyermekpopulációnak valamilyen mentális problémában szenved. Arányuk 50 százalékkal nőhet a jövőben. A legelterjedtebb betegségek közé tartoznak a tanulási problémákhoz kapcsolódó pszichés zavarok, depressziós, szorongásos kórképek."

Lehetőség lesz egyéni, csoportos foglalkozásokra, mozgás-, családi-, pszicho- és szocioterápiára. Mindez esztétikusabb, kényelmesebb környezetben történhet. A fejlesztés évtizedekre biztosítja a megfelelő ellátást.

Puskás Tivadar - polgármester
"Itt Szombathelyen is, Vas megyében a rehabilitációt fontosnak tartjuk, és a fejlődés lehetősége is adott."

Az épületet néhány hét múlva vehetik birtokba az orvosok és a betegek.