MNB - 2
MNB

Hírek

Művészet a színházban

2017. december 01., 14:55

A barátságot, a felszínességet, a toleranciát, illetve annak hiányát mutatja meg Yasmina Reza Művészet című komédiája. A Weöres Sándor Színházban péntektől látható kamaradarab mindhárom szereplője férfi - kapcsolatuk pedig egy kép körül forog.

Művészet a színházban

Ez az a kép, amely a történet középpontjában áll - ennek a - mondjuk úgy: fehér - kortárs művészeti alkotásnak az értékéről indul vita két barát között.

“Nem tetszik neki a kép! Nincs semmi finomság a viselkedésében! Meg se próbálja megérteni!”

A fehér vászon szabad teret ad a gondolatoknak, amiket a három férfi szövege, játéka indít el a nézőben.

Jordán Tamás - színművész, Weöres Sándor Színház
“Ez egy ürügy, ennek a képnek a vásárlása és annak a bírálata, hogy a három különböző típus egy apróság kapcsán egymásnak essen. Nagyon érdekes, hogy egy barátság hogyan képes ilyen hirtelen megzakkanni.”

Sergenek és Marcnak a képről alkotott homlokegyenest ellentétes véleményét a “ kívülálló harmadik”, a közös barát próbálja meg közelíteni egymáshoz. A feloldás nem sikerül neki, közben viszont ő is fizikai és lelki sérüléseket szenved. Yvan szerepét Szerémi Zoltán alakítja.

Hát elment az esze! - Szerintem is! - Habár… - Hogyhogy habár? - Hát ha öröme telik benne, jól keres! - Hát ha te így nézed a dolgot! Miért, te hogy nézed?”

A darab díszlete minimalizált és átlátszó, így nagyobb hangsúlyt kap a színészi játék.

Szabó Tibor - színművész, Weöres Sándor Színház
“Rengeteg a szöveg, természetesen, és nagyon pengeélen van, és a színészek lelkiállípotán, hogy aznap este, amikor játszuk, unalomba fullad-e, vagy végig érdekes marad a darab.”

A rendező, Lukács Andor  korábban már maga is játszotta Yvan szerepét, ezért  pontosan tudja, hogy a színészeknek nehéz feladatuk van.

Lukáts Andor - rendező
“Ez egy nagyon szöveg, nagyon szövegdarab, csak szövegben, csak belső mozgással kell megoldani a jeleneteket. Jó színészek, de azért fogást keres a darab majdnem mindenkin.”

A "Művészet" az utóbbi évek egyik legnagyobb nemzetközi színházi sikere: 1995-ben Párizsban , azóta pedig mintegy félszáz helyen mutatták be Európában. A francia drámaírónak hamarosan még egy darabját láthatja a közönség a szombathelyi színházban.