MNB
MNB - 2

Hírek

Művészeti projektnap középiskolásoknak

2017. május 19., 17:16

Ritmusra festés, monotípia-készítés és különleges fotózás - többek között ezek a programok várták a Kanizsai Dorottya Gimnázium hagyományos művészeti projektnapján a középiskolásokat. A Savaria Moziban kiállítást is rendeztek a vasi fiatalok munkáiból.

Művészeti projektnap középiskolásoknak

Középiskolások készülődnek rendhagyó alkotómunkához a belvárosi mozi aulájában.

A dallam és a ritmus inspirálta az akciófestésben a fiatalokat. Ez volt az egyik helyszíne annak a művészeti programnak, amelyet minden évben megszervez a Kanizsai Dorottya Gimnázium. Az idei projektnapon a modern művészetről szóló előadások után műhelyfoglalkozásokon vehettek részt a diákok, ahol néhány korszerű technikával ismerkedhettek meg.

Rónaszéki Linda - képzőművész, tanár, Kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium
“Kicsit kibillenti a megszokottból őket. Mindenki azt gondolja, hogy csak az a műalkotás, amit a Louvre falán, vagy a múzeum falán szépen kézbe fogunk, egy táblakép, de itt már a határok annyira eltolódtak, hogy teljesen másról van szó. Gondoljunk a street art-ra, a konceptualizmusra. Ez az absztrakt expresszionizmus kiváló terep, egy projekciós terepasztal. A saját pillanatnyi lelkivilágukat, dühüket, indulataikat, boldogságukat, boldogtalanságukat pillanatok alatt oda a papírra vessék.”

Egy másik állomáson a monotípia-készítést próbálhatták ki a gyerekek, ebben a Kanizsai művészeti tanára volt a segítségükre. A harmadik helyszín a fotózásé volt, ahol szakmai útmutatás mellett készíthettek képeket a fiatalok. Különleges megvilágításban, üveggömbön keresztül örökíthették meg a tárgyakat az amatőr fényképészek. Az iskola 35 éve képzőművészeti kiállítást is rendez a Vas megyei középiskolásoknak. Az idei tárlat anyaga jól jelzi, hogyan változott meg a gyerekek érdeklődése a kezdetekhez képest.

Nagy Tamás - tanár, Kanizsai Dorottya Gimnázium
“Egyre inkább a modern, egyre inkább az a fajta dolog érdekli őket, ami a napjaink művészetét is próbálja megmutatni, kicsit a modern művészet felé. És ilyen módon a klasszikusból akartunk egy picikét ezzel a rendezvénnyel is kilépni úgy, hogy lehetőséget biztosítunk a diákoknak, hogy erről halljanak kiselőadást, érdekességeket, illetve ki is próbálják.”

Idén 7 Vas megyei intézményből mintegy 30 diák küldött pályamunkát a Kanizsai felhívására. Az ő alkotásaikból válogattak ki 120-at, amelyeket május végéig láthat a moziba járó közönség.