Hírek

Művésztelep Jákon

2019. július 04., 13:16

Tűzzománc, rézkarc, szobrászat és festészet - néhány képzőművészeti műfaj azok közül, amelyeket a jáki alkotótábor résztvevői képviselnek. A szakrális környezetből ihletet merítő közösség értéket is hagy maga után: alkotásokat, élményeket adnak a helyieknek.

Művésztelep Jákon

Erre a múzeumi kiállításra korábbi munkáiból válogatott az a 12 alkotó, aki most a III. Jáki Művésztelepen dolgozik egy héten keresztül.

"Ezek visszakereshető motívumok a templom falán -11.17, tavaly amit hagytam, ugyanez a méret megy tovább”

Itt persze új művek is születnek az ország minden tájáról összesereglett közösségben.

Mátyássy Gábor - művészeti vezető
“Salgótarján, Kazár, Nyíregyháza, Szolnok, Hódmezővásárhely, Hatvan, Eger, és akkor ehhez jönnek a helyi alkotók, tehát Ják és környékiek is részt vesznek itt a telepen. A műfajok is direkt úgy vannak választva, hogy széles legyen a spektrum.”

A grafika, a festészet, a tűzzománc, a rézkarc, a linómetszés és a szobrászat mellett a helyi kerámiaművesség is megjelenik a telepen, amelynek a jáki templom szomszédságában álló általános iskola ad otthont.

“itt is most már lassan készen vagyunk, a felesleget érdemes lesz levágni”

Agyagoznak a diákok a kapcsolódó gyerektáborban, ami csak az egyik olyan plusz érték, amely a telep hozadéka. Tavaly például egy lélekharangot állítottak fel a résztvevők jóvoltából. A szervezők ügyelnek rá, hogy a művészek ne csak töltekezzenek, de cserébe adjanak is.

Nagy Norbert - aljegyző, Ják
“Alkotók folyamatosan hagynak a településen alkotásokat, műveket, és az a célunk, hogy valamikor a közeli vagy a távolabbi jövőben nyilván egy jubileumhoz, egy kerek számhoz kötve egy kortárs kiállítási anyag összegyűljön a településen, és aztán az érdeklődők elé tudjuk tárni.”

Komoly vállalkozói réteg áll az alkotótábor mögött.

Káli István - ügyvezető igazgató, Telepellátó Kft.
“Első alkalommal ez előtt két évvel sikerült ezt a tábort megrendeznünk az önkormányzat, a helyi önkormányzat, illetve a szombathelyi egyházmegye jáki esperesi kerületének az együttműködésével. Ezen a három fő pilléren nyugszik a táborunknak a megszervezése és a struktúrája. Igyekeztünk ezt a kiváló szakrális környezetet felhasználni ahhoz, hogy az egyházhoz kötődő művészetet is tudjuk népszerűsíteni.”

A művésztelep végén kiállítás nyílik a friss alkotásokból is.