Hírek

Múzeumok éjszakája

2018. június 18., 13:06

Elemlámpás felfedező túra, asztro-kiállítás és szabadulós játék is szerepel az idei múzeumok éjszakájának szombathelyi kínálatában. 23-án a Skanzen, egy héttel később számos más helyszín is bekapcsolódik az estétől késő éjszakáig zajló rendezvényekbe.

Múzeumok éjszakája

Országszerte június 23-án, szombaton rendezik meg a múzeumok éjszakája programsorozatot. A Szentivánéji Vigasságok eseményeivel ilyenkor nem kíván vetekedni a Savaria Múzeum, inkább alternatív szórakozást kínál a közönségnek - ennek részleteit ismertették sajtótájékoztatón.

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum
“A Vasi Skanzenben kapcsolódunk az országos eseménysorhoz, mégpedig az Asztro csillagászati tematikájú kiállítás-sorozatunk első kiállítása nyílik meg. Ezen a napon ünnepli az ötvenedik születésnapját a Béri Balogh Táncegyüttes, nálunk, a Vasi Skanzenben. Tehát minden, ami tűzgyújtással, szerelemmel, csillagokkal és nappal kapcsolatos, ez lesz ott.”

A többi programot a következő hétvégére időzítették: június 30-án a nagyközönség is birtokba veheti a felújított, kibővített Smidt Múzeumot. Csillagászati témájú időszaki kiállítással, előadásokkal várják a látogatókat, és az udvaron álló villamos is fontos helyszín lesz.

Hollerné Mecséri Annamária - mb. intézményvezető, Smidt Múzeum
“Szabó Tibor és Bálint Éva színművészek előbb a gyerekeknek mesélnek, majd este, késő éjszaka pedig felnőtt meséket mesélnek, és ehhez kapcsolódóan válogattunk úgymond erotikus, szex libris könyveket, amelyből egy egynapos időszaki kiállítás lesz a villamosban, ami egyúttal a mese hátteréül is szolgál, ez a kiállítás.”

A Savaria Múzeumban minden lesz, ami a csontokkal kapcsolatos, sőt egy különleges elemlámpás felfedezést is szerveztek a házigazdák az épület rejtett zugaiba. Az Iseumba mozaikkal, a Képtárba pedig textilekkel várják az érdeklődőket. Korábban az országos eseményekhez, újabban pedig már a helyi programokhoz csatlakozik a vasút, amely nemcsak a Széll Kálmán utcai székházban, hanem az állomáson is programokkal készül.

Stangl Imre - műszaki igazgatóhelyettes, Pályavasúti Területi Igazgatóság, Máv Zrt.
“Különféle kocsikat és mozdonyokat állítunk ki, amelyeket meg lehet nézni közelről, és fel lehet rájuk majd menni. Meg lehet nézni a Gysev Zrt. jóvoltából a fűtőházban a legújabb és még nem is üzemelő Flirt motorvonatot, illetve a Gysev üzemirányító központját, ahonnét távvezérléssel történik a Gysev vasútvonalak működése.”

Bekapcsolódik az eseményekbe a Levéltár és a Törvényszék is, utóbbi többek közt egy gyermekeknek felépített szabadulós játékkal és bírósági tárgyalással várja az érdeklődőket.