Hírek

Múzeumpedagógiai foglalkozássorozat

2016. augusztus 25., 16:14

Negyedik alkalommal hirdet átfogó múzeumpedagógiai foglalkozássorozatot a Savaria Múzeum óvodások és iskolások részére. A 2016-17-es tanévben az átváltozás témája köré szerveződnek a rendhagyó tanórák. A kínálatról a képtárban megtartott múzeumpedagógiai évnyitón tájékozódhattak az óvónők és tanárok.

Múzeumpedagógiai foglalkozássorozat

"A vasútállomásról, az Éhen Gyula térről elindul, befordul a Széll Kálmán utcába, elmegy a Savaria Múzeum előtt."

"Csilingel, amerre jár" címmel az utolsó szombathelyi villamos történetét is megismerhetik a gyerekek a Smidt Múzeum foglalkozásain. Ebben a tanévben is meghirdetik ezt a múzeumi tanórát a diákok számára harmadiktól egészen a 12. évfolyamig. A Savaria Múzeum minden tagintézménye bekapcsolódik a múzeumpedagógiai foglalkozássorozatba, amelynek célja, hogy az iskolai tananyaghoz illeszkedve az életkori sajátosságoknak megfelelően bemutassák a múzeumok gyűjteményét, bővítsék a gyerekek ismereteit. Az idei tanévben a változás, átváltozás témája köré szerveződnek a tanórák.

Czenki Zsuzsanna - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"A természettudományban, a régészetben, a néprajzban mindig valamiből valami lesz, ezt mutatjuk meg mesével, történetekkel, tárgyakkal, a tárgyak meséivel a gyermekeknek."

Óvodapedagógusokat, tanítókat és tanárokat vártak a múzeumi évnyitóra, Szombathelyről és a környékről is többen érkeztek. Akik már jártak ilyen foglalkozásokon a diákjaikkal, kedvező tapasztalatokról számoltak be.

"Nagyon pozitív tapasztalatok, tetszettek a gyerekeknek. Ha van lehetőség, szeretnénk folytatni."

Az idei foglalkozásokon a gyerekek megismerhetik például a diófa titkos életét, a római hétköznapokat, a szabadágharc emlékeit, a víz alatti világ élőlényeit, belekóstolhatnak a magyar sport történetébe, vagy épp a kortárs művészetbe. A múzeumpedagógiai munka egyik eredménye az lehet, hogy a gyerekek megismerik a múzeumot, és felnőttként már ismerős, a szabadidő tartalmas eltöltésére alkalmas helyként gondolnak rá.