MNB - 2
MNB

Hírek

Nádasdy Történelmi Fesztivál hatodszor

2014. július 21., 17:57

A látogatók a 15-16. századba tehettek időutazást. Hagyományőrzők elevenítették fel a török elleni csatákat, és idén sem maradtak el a szórakoztató zenei és gasztronómiai programok.

Nádasdy Történelmi Fesztivál hatodszor

A katonai hagyományőrző csoportok bevonulásával vette kezdetét a Nádasdy Történelmi Fesztivál megnyitó ünnepsége szombaton. A jelenlévőket Hende Csaba köszöntötte.

Hende Csaba - honvédelmi miniszter, országgyűlési képviselő
"Nem azért kell a múlt felé fordulnunk és a hagyományainkat ápolni, hogy a múltba révedjünk régmúlt dicsőségünk felett, hanem azért, hogy erőt merítsünk, és példaképeket leljünk a magunk számára."

2009-ben szervezték meg először a fesztivált, amely évről évre több látogatót vonz.

Kondora István - polgármester, Sárvár
"Nekünk nagyon szép történelmi hagyományaink vannak. A Nádasdy-vár a 16. század kultúrtörténetének jelentős állomásává tette Sárvárt, így nekünk modern embereknek is kötelezettségünk, hogy ott legyünk a kulturális palettán."

Idén csaknem 150 hagyományőrző érkezett a rendezvényre az ország minden tájáról.

Szabó Krisztián - szervező
"A hagyományőrzés mint fő elem folyamatosan jelen van. Most már 12 hagyományőrző csapat vesz részt a programokon folyamatos bemutatókkal, ostromjátékkal."

Török portyázók támadták meg a mezőváros piacát, hogy nőket és portékát raboljanak, de a magyar védők sikeresen visszaverték a rohamot. Ez a csatajelenet csak egy volt azok közül, amelyeket a hétvégén láthattak a fesztiválozók. A harcok szünetében pedig a várban ütött katonai táborokban nézhettek körül. A házigazda Nádasdy Bandérium a híres Fekete bég korát, a 16. század második felét jelenítette meg.

Szibler Gábor - főkapitány, Nádasdy Ferenc Bandérium
"Szerintem mindannyian megszállottak vagyunk kicsit, akik a történelmet nem csak könyvekből szeretjük olvasni, hanem át is élni, ahogy akkoriban éltek, amilyen ételeket fogyasztottak, amilyen fegyvereket használtak, és amilyen ruhákba öltözködtek."

Vendéglében abált szarvasjava áfonyakásával, vargányás szömörcsökkel és medvehagymás szósszal - ehhez hasonló különleges, középkori fogások készültek az országos ételmustrán, amelyet harmadszor rendeztek meg a fesztivál kísérőprogramjaként.

Csempesz Gábor - főszakács, Sárvári Oratórikus Kórus
"Volt egy több napos kutatás az interneten régi receptek után, nagymama padlások, pincék kiürítve, megsárgult receptes könyvek fellapozva, kézzel írt receptek megtalálva, azok alapján állítottuk össze a menüsort, ami megfelelő."

A háromnapos fesztivál vasárnap délután zárult.