Hírek

Nagy érdeklődés mellett mutatták be Dér Asia - Nem halok meg című dokumentumfilmjét

2024. január 12., 19:54

Nagy érdeklődés mellett mutatták be Dér Asia (ejtsd: ászia) Nem halok meg című dokumentumfilmjét csütörtökön a Savaria moziban. A másfél órás alkotás a hasnyálmirigyrákkal diagnosztizált budapesti galériatulajdonos, Einspach Gábor túlélésért vívott küzdelmét mutatja be. A film bepillantást enged a férfi magánéletébe, a kezelés okozta nehéz pillanatokba is. A vetítést beszélgetés követte a Markusovszky-kórház sebész főorvosával.

Nagy érdeklődés mellett mutatták be Dér Asia - Nem halok meg című dokumentumfilmjét

Einspach Gábor néhány évvel ezelőtt kapta a megrázó diagnózist a betegségéről, ami az esetek 95 százalékban halálos.

"Ez egy hasnyálmirigyrák, ami már a harmadik leggyakoribb halálok. Messziről indultunk, mert én nem voltam operálható."

A férfi nem zuhant össze, minden erejével arra koncentrált, hogy túlélje a szinte túlélhetetlent, és legyőzze a ráknak ezt a különösen alattomos típusát. Dér Asia dokumentumfilm-rendező és stábja végigkísérte őt a gyógyuláshoz vezető úton, nem hallgatva el a nehézségeket sem.
A különleges történet sok érdeklődőt vonzott a Savaria moziba. A vetítés után Novák Edina beszélgetett Lóderer Zoltánnal, a Markusovszky-kórház sebészeti osztályának vezető főorvosával, akinek egyik szakterülete a hasnyálmirigydaganat-sebészet.

"Megrázó látni és ilyen szorosan végigkövetni valakinek az ezzel kapcsolatos történetét."

A hasnyálmirigyrák egyre gyakoribb, általában 70 éves kor fölött jelentkezik, de sok a fiatalabb beteg is - mondta el a főorvos. Kialakulásának okait egyelőre csak sejtik, egyik rizikófaktor lehet a dohányzás, másik a stressz.

Lóderer Zoltán - osztályvezető főorvos, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"A stressz pusztít, gyengíti az immunrendszert, és ha gyengébb az immunrendszerünk, utat nyitunk a daganatos megbetegedéseknek. Sokszor az ember életében van valami töréspont, sokszor több is, amit megjelölhetünk."

A betegség diszkrét tünetekkel jelentkezik, nehéz azonosítani, pedig az időben való felismerése döntő fontosságú. Amikor áttéteket ad - leggyakrabban a májban -, már késő, nem műthető.

Lóderer Zoltán - osztályvezető főorvos, Markusovszky Egyetemi Oktatókórház
"A hasnyálmirigyráknak a kezelésében első helyet foglal el a sebészet. Igazán jó esélye annak van, amit meg lehet operálni."

A főorvos beszélt a diagnózis folyamatáról, a lehetséges szűrővizsgálatokról, a műtét jellegéről, és hangsúlyozta, a tudomány nagy erőkkel dolgozik, hogy megtalálja a hasnyálmirigyrák hatékonyabb kezelési módját. Elismerte, hogy minden fejben dől el. Rendkívül sokat számít a beteg hozzáállása, ha hisz a gyógyulásában és tesz is érte. A másik fontos dolog, hogy támogató, szeretetteljes közeg vegye őt körül. Ezt erősítette meg Einspach Gábor életmódtanácsadója, a film egyik szereplője is, aki maga is jelen volt a vetítésen. A beszélgetést követően kérdéseket lehetett feltenni, kiderült, hogy a nézőtéren érintett betegek és hozzátartozók is ültek.