Hírek

Nagy kihívás volt az elmúlt év a szociális területen dolgozók és a jelzőrendszer számára

2021. március 01., 13:57

A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ a napokban értékelte az elmúlt évet. Többek között az iskolák, óvodák, a gyámhivatal és a rendőri szervek elmúlt évi jelzéseit összesítették. Ebből most intézkedési terv készül, hogy pandémia miatt megváltozott körülmények között is hatékonyan tudják segíteni a problémákkal küzdő családokat.

 

Nagy kihívás volt az elmúlt év a szociális területen dolgozók és a jelzőrendszer számára

A szombathelyi szociális étkeztetés keretében időseknek és rászorulóknak hordanak ebédet a hét valamennyi napján szerte a városban.

“Szia Marika néni! Meghoztam az ebédedet”

Csak a nyugdíjasok házában több tucatnyi ebédet osztanak szét minden nap, de bárki kérheti a kedvezményes étkeztetést idős- vagy gondozásra szoruló családtagjának. Tavaly kérték is, többen mint korábban. A koronavírus okozta válság családokra gyakorolt negatív pénzügyi hatásai itt mérhetőek leginkább.

“Apró jelek vannak, akkor mindig azt mondjuk, hogy jelezzenek, mert majd mi megvizsgáljuk.”

A gyermekjóléti szolgálat vezetője pedig arról beszél, hogy a távolságtartás, és a személyes találkozások hiánya miatt sokkal nehezebb kiszűrni, ha egy családban gondok vannak. Az iskolai, óvodai jelzőrendszer tagjaitól az online oktatás miatt ugyan kevesebb jelzés érkezett, de komolyabb problémákkal szembesültek.  

Tóth Tímea - szolgálatvezető, Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ
“Az otthoni családi konfliktusok, a válás vagy akár az elhanyagolás miatt, vagy akár egy bántalmazás miatt is jöhet jelzés, amit tapasztalnak a pedagógusok. Ilyen esetben akkor erről tesznek jelzést és akkor erre várnak ők választ. Ilyenkor mi mindig azon nyomban - attól függ hogy a jelzésnek milyen a minősége - vagy aznap vagy három napon belül felvesszük a családdal a kapcsolatot. Megvizsgáljuk az esetet , ilyenkor visszajelzést küldünk a jelzőrendszeri tagoknak, és folyamatos együttműködés kezdődik meg a család érdekében.”

A szociális segítést új kihívások elé állította a járványhelyzet, sőt, többletterhet is róttak rájuk az extra feladatok úgy, hogy közben az ágazatban dolgozók bérét viszont nem rendezték. Egy országos felmérés szerint sokszor forrásokat sem rendeltek a plusz feladatok mellé.