Hírek

Négy díjat adtak át a Magyar Kultúra Napján

2015. január 23., 15:17

Kiemelkedő szakmai munkájuk elismeréseként hárman vehettek át díjat a Magyar Kultúra Napja alkalmából megrendezett gálán. Átadták a Kultúra Támogatásáért díjat is. Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz szövegét, ez a nap 1989 óta a magyar kultúra ünnepe.

Négy díjat adtak át a Magyar Kultúra Napján

A Himnusz 192. születésnapján, a Himnusz hangjaival kezdődött a hagyományos kultúra napi díjátadó gála, amelyet idén is a Bartók Teremben rendeztek meg. Kultúra nem létezhet a műalkotásokat, produkciókat befogadni képes közönség nélkül – mondta köszöntőjében Puskás Tivadar polgármester.

"A Magyar Kultúra Napja akkor válik igazi ünneppé, ha egyben számvetést is készítünk arra, felelősen bánunk-e  kulturális örökségünkkel. Megőrizzük-e, gazdagítjuk-e azt a kulturális kincsestárat, amit elődeinktől örököltünk."

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj I. fokozatát Sosztarits Ottó régész, az Iseum Savariense szakmai igazgatóhelyettese, a római kor vallástörténetének nemzetközileg elismert kutatója kapta.

A Kiemelkedő Kulturális Munkáért díj II. fokozatát vehette át Gyürüs Ferenc, az AGORA műszaki csoportvezetője, aki a város nagyrendezvényeinek technikai lebonyolítását segíti.

Ugyancsak a díj második fokozatával ismerték el Prikazovics Ferenc előadóművész, a Polgármesteri Hivatal versmondó stúdiójának tagja, a Mesebolt Bábszínház igazgatóhelyettese tevékenységét, aki hosszú éveken át volt a Szombathelyi Televízió munkatársa.

A Kultúra Támogatásáért díjat Farkas Mihály vállalkozó, a szilveszteri és a Szentivánéji tűzijátékok valamint a karneváli tüzes játék megtervezője, kivitelezője érdemelte ki.

A kitüntetetteket bemutató kisfilmeket a Szombathelyi Médiaközpont készítette. A díjak átadását követően a Savaria Szimfonikus Zenekar magyar zeneszerzők műveiből adott elő válogatást. Liszt, Dohnányi és Kodály szerzeményeiből csendültek fel részletek.