Hírek

Négy év vérben és vasban

2018. február 20., 19:59

Négy év vérben és vasban címmel az első világháború történetét bemutató kiállítás nyílt az MMIK-ban. Ezzel vette kezdetét a 2018-as emlékév szombathelyi rendezvénysorozata.

Négy év vérben és vasban

"Vörös bársony süvegem, most élem gyöngyéletem..."

A Civil Kerekasztal kórusa katonadalokkal idézte vissza a nagy háború éveinek hangulatát. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum 32 tablóból álló vándorkiállítása a nagy világégés történetét foglalja össze, amely óriási véráldozatot követelt Magyarországtól is - mondta Puskás Tivadar polgármester.

"Az akkor harcolt katonák hősök. Hősök mindannyian, mert kitartottak, hősök, mert életüket adták a hazáért."

Hende Csaba értelmetlennek nevezte a háborút, amely Európa más államaihoz hasonlóan Magyarországnak sem volt érdeke.

"Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik feleként volt kénytelen követni császárát, holott teljesen világos volt, hogy csak veszítenivalója van."

A kiállítás korabeli térképek, fotók, képeslapok és más dokumentumok segítségével foglalja össze a háború történetét az előzményektől a frontok kialakulásán és a különböző fegyvernemek szerepén át az összeomlásig. Csapláros Andrea múzeumigazgató szerint a tárlat külön érdeme, hogy a hátország - a nők és a gyerekek - életéről is megemlékezik.

Csapláros Andrea múzeumigazgató
Azt hiszem, a záró évben, 2018-ban nagyon jó, hogy ide érkezett ez a kiállítás, és ezzel tudunk indítani, mert a 4 évet összefoglalja. Hogy mi is történt, és nem csak történelmi szempontból, hanem különböző tematikák mentén.

A szervezők szerint a kiállítás iskolai órák helyszíne is lehet.  

Jagadics Péter szervező, Nagy Háborús Emlékév
Erről az időszakról tanulók iskolai tanára elhozhatja ide a diákokat, ha igénylik, tartunk szakmai tárlatvezetést, ha nem igénylik, akkor sincs semmi gond, hiszen a kiállítás önmagáért beszél.

A kiállítás március 26-ig várja az érdeklődőket az MMIK földszinti galériájában.