MNB
MNB - 2

Hírek

Négy szombathelyi intézmény energetikai rendszerét korszerűsítik ezekben a hónapokban

2012. december 06., 17:35

Napelemeket szerelnek fel az épületekre, így azok villamosenergia-költségei lényegesen csökkennek majd. A megyei intézményfenntartó központ a projektre uniós pályázati forrást nyert.

Négy szombathelyi intézmény energetikai rendszerét korszerűsítik ezekben a hónapokban

A napelemeket tartó konzolokat szerelik éppen a könyvtár tetőszerkezetén a kivitelező cég munkatársai. Több mint 14 millió forintból 42 darab folyadékkristályos napelem kerül majd ide. Az intézmény jelentős megtakarítást remél a fejlesztéstől.

Varjuné Gergácz Katalin - gazdasági igazgatóhelyettes. BDK 
"Éves szinten a villamosenergia-költségünk közel ötmillió forint. Ezzel a napkollektor-szereléssel -azt reméljük- hogy kb. felére csökken a villamosenergia-fogyasztásunk, ezáltal a költségeink a felére csökkennek."

Hét intézmény energetikai korszerűsítésre nyert támogatást a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ. Szombathelyen a könyvtár mellett a levéltár, a képtár és a szakosított szociális intézet is megújuló energiaforrásból csökkentheti villamosenergia-felhasználását.


Dr. Huszár Lilla - vezető, Vas Megyei Intézményfennartó Központ
...


A szociális intézet tetőszerkezetén már üzemelnek az oda telepített napelemek. Az áramátalakítást pedig ez a szerkezet biztosítja, ami folyamatosan jelzi a teljesítményt. Szabó László műszaki vezető azt mondja, a nyári napsütésben termeli majd a legtöbb áramot a rendszer.

"12,5-15 kW között, az lesz a csúcsidő"

Az intézményben korábban már kicserélték a nyílászárókat, amivel évente több millió forintot takarítanak meg. A mostani beruházástól is gazdaságosabb működést remélnek.

Fekete Árpád - igazgató,  Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet
"Több mint 17 millió forint támogatással tudtuk megvalósítani azt a projektet, amelynek eredményeképpen 50 darab napelem került az intézmény tetőszerkezetére."

A projekt a Környezet és Energia Operatív Program pályázati keretéből valósult meg.