Hírek

Néhány hétig még lehet jelentkezni a május végi Robotépítő- és Programozó Versenyre

2021. április 20., 13:14

Meghosszabbították a határidőt, néhány hétig még lehet jelentkezni a Robotépítő- és Programozó Versenyre, amit május végén, június elején rendeznének meg a sportházban. A csapatoknak ezúttal egy akadálypályát kell leküzdeniük saját építésű robotjaikkal, és gyorsasági versenyen is megmérkőzhetnek. Olyan 6 és 25 év közötti fiatalokat várnak, akik otthonosan mozognak a konstrukcióépítésben és a programozásban.

 

Néhány hétig még lehet jelentkezni a május végi Robotépítő- és Programozó Versenyre

A Nyitra utcai Általános Iskola szakkörösei építették ezt a robotot, ami épp egy Rubik-kockát rak ki. Aprólékos, finom munkával készülnek ezek a szerkezetek, amelyek a legkülönfélébb tevékenységekre képesek. Az iskolában évek óta működik robotika szakkör, a műszaki érdeklődésű diákok itt fejleszthetik konstrukcióépítésben és programozásban való jártasságukat. Plusz motivációt adnak a versenyek, ahol időről időre számot adhatnak tudásukról, ügyességükről.

2018-ban szervezték meg először a Robotépítő- és Programozó Versenyt Szombathelyen. A megye, sőt az ország különböző részeiről jöttek csapatok. Tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, idén azonban mindenképp szeretnék megtartani a robotok viadalát. A felhívást közzétette honlapján a Neumann János Számítógéptudományi Társaság, azt megkapták a tankerület és a Vas Megyei Szakképzési Centrum iskolái is.

"Megtalálható az a Google form link, amelyen lehet a jelentkezéseket megtenni."

A verseny egyik szervezője, Nemes József azt mondja, a robotikát be kellene építeni már az általános iskolai oktatásba is, hiszen a következő évtizedek ipari és háztartási környezetében ezek az eszközök megkerülhetetlenné válnak. Bár a felszerelés drága hozzá, megéri a befektetés, mert a diákok korszerű tudást sajátíthatnak el, fejlődnek informatikai, logikai, konstrukciófejlesztési képességeik. A tapasztalatok szerint a szakkörösök többsége később műszaki pályát választ magának. A versenyre nem csak tanulókat, de hobbirobot-építőket is várnak. Az egyik feladatban akadálypályán kell végigmenni.

Nemes József - egyetemi docens
"Minden évben más és más az a pálya, amit be kell járni, és a robotoknak teljesítenie kell. Új versenyszámot is behoznánk, egy robot gyorsasági versenyt, ami hasonlít a Forma-1-es versenyre. Van egy 2 cm-es fekete, ívelt szakasz, ezen kell egy optikai stopperral minél gyorsabb időt megtenni úgy, hogy a pályát nem hagyja el."

Az AGORA sportház nagytermében megfelelő távolságtartás mellett, a higiéniai szabályok betartásával rendezik meg a viadalt. A jelentkezéshez további információt az alábbi email címen lehet kérni: nj@inf.elte.hu