Hírek

Nehéz helyzetben a virágtermelők

2010. október 26., 15:23

Nehéz helyzetben vannak a virágtermelők. Bár ezekben a hetekben Halottak napjára, máskor a nagyobb virágos ünnepekre meglódul az eladás, az importtermékekkel csak kevesen tudják felvenni a versenyt. A magas energiaárak és a gazdasági válság okozta keresletcsökkenés is hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen számolják fel vállalkozásukat. Míg korábban Szombathely volt a hazai virágtermelés egyik fellegvára, mára jelentősen visszaszorult a kertészeti vállalkozások száma. 

 

Nehéz helyzetben a virágtermelők

"A vállalkozók között nagyon rossz a hangulat." - Koledics János azt mondja, az elmúlt években egyre jelentősebb a lemorzsolódás az ágazatban. Az erős külföldi versenytársakkal, az olcsón behozott termékekkel nehéz felvenni a versenyt, és a hazai gazdasági környezet sem kedvez a termelőknek.

Koledics János - elnök, Dísznövény Nagykereskedők Országos Egyesülete
"Most kellene megalapozni a gazdaságokat, korszerű technológiákat, ami komoly befektetésekkel járna."

Vas megyében csak néhány hektáron foglalkoznak üvegházi virágokkal és 500 hektárra esett vissza a szabadföldi termelés. Megváltoztak a vásárlói szokások is. A vágott virágot háttérbe szorítják a cserepes növények. Utóbbiakat viszont sok esetben olcsóbb a nagyáruházakban beszerezni, mint a virágboltokban.

Benke Alina - tanácsadó, Vas megyei Agrárkamara
"Az elmúlt két évben felére csökkent a vágott virágok vásárlása, ez betudható annak, hogy a fogyasztók az olcsóbb és csökkentebb értékű termékeket vásárolják."

Tapasztalatok szerint a vásárlók egyre kevesebbet költenek a kertjükre. Az építőipar megtorpanásával pedig  tovább csökkent a faiskolai termékek, dísznövények iránti kereslet.