Hírek

Nem csak papíron köszöntött be március 1-jével a meteorológiai tavasz

2021. március 01., 13:40

Az időjárás napok óta kényezteti a szabadban sétálókat, kirándulókat. A meleg, napsütéses időben a természet is éledezik, így a Kámoni Arborétumba is egyre többen látogatnak ki. Van is miben gyönyörködni, hiszen virágzik már számtalan hagymás növény, az intézményt pedig kevésbé érintik a járvány miatti korlátozások.

 

Nem csak papíron köszöntött be március 1-jével a meteorológiai tavasz

Fotózni, sétálni, a természetben gyönyörködni jött Szombathelyre Tolna megyéből a Győr házaspár, akik a Kámoni Arborétum több más látogatójával együtt ma kellemes időben, verőfényes napsütésben töltődhettek a szabad levegőn.

Győr Csabáné
“Már többet olvastam erről a helyről, és tulajdonképpen Tolna megye, Bonyhád községből jöttünk, hát Siófokon megpihentünk és úgy érkeztünk a mai nap ide egy kirándulás alkalmával. Nyugdíjasok vagyunk,  hétköznap jöttünk, gondoltam nem lesznek sokan. Hát tényleg nagyon megnyerő és gyönyörűséges. Szeretek hobbiból fotózni, és azért érkeztem.”  

Mesés virágszőnyeg, friss levegő, különböző virágzó növények és összességében éledező természet várja - a város közepén - a Kámoni Arborétumban a kiránduló, vagy csak sétálni, feltöltődni vágyókat. A 27 hektáron elterülő kert látogatóközpontja is üzemel, a természet azonban most leginkább a szabadba hívja a kirándulókat.  

Németh Gábor - arborétumvezető, Kámoni Arborétum
“Nagyon szép idő van, tehát nagyon sok ember jön, nagyon sok látogatónk van. Főleg a hétvégeken van nagyon sok látogató, most virágzik nagyon sok hagymás növény. Itt a háttérben is a keleti sáfrány látható, de a hóvirág , tőzike, lassan kakas szellőrózsa tehát nagyon sok virágzó hagymás növényünk van. De igazából arborétum vagyunk, tehát nem a hagymás növények az elsődlegesek hanem a cserjék.  Cserjékből a tündérfa például már nagyon szépen, 2-3 hét óta virágzik. Varázsmogyorók: piros, sárga, többféle színben úgyszintén virágoznak. De akár a kikeleti banditától kezdve nagyon sok növény virágzik és nagyon látványos már.”

Maszkot itt nem kell viselni, csak a másfél méteres távolságtartásra hívják fel a látogatók figyelmét. Az arborétum a hét valamennyi napján látogatható, egyelőre 9-től 17 óráig. Belépőt a Szent Márton kártyával érkezők 100 forinttal olcsóbban vásárolhatják meg, illetve a családok is kapnak kedvezményt. Az arborétum területén tájékoztató táblák segítik az eligazodást, ahol nemcsak Szombathely és környéke speciális klímájáról hanem a környéken fellelhető egyéb botanikai látnivalókról is lehet informálódni.