MNB
MNB - 2

Hírek

Nem engedélyezték a rekultivációt

2010. február 05., 16:30
Nem kapott zöld utat a régi szombathelyi szeméttelep rekultivációja a Környezetvédelmi Felügyelőségtől. Ez pedig egyik elengedhetetlen feltétele annak, hogy a város uniós támogatásra pályázzon. A mentesítésre viszont szükség lenne, mert a közel 20 méter vastag szeméten átszivárgó csapadékvíz veszélyezteti a város vízbázisát. 


 
A több mint 26 hektáros területen fű, és fák is nőnek. A Körmendi út melletti egykori szeméttelep már 24 éve zárva van. Erre hivatkozott a zöldhatóság, amikor nem adott zöld utat a rekultivációnak. Nem tartják szükségesnek a mentesítést. A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke viszont azt mondja, hogy a szeméten átszivárgó csapadékvíz veszélyezteti a város vízbázisát. Ezért fellebbeznek a döntés ellen. A pályázatról nem mondanak le.

Marton Zsolt elnök, Nyugat-dunántúli Reg. Hulladékgazd. Társulás
"Amennyiben a Körmendi úti lerakó rekultivációjára várni kell, akkor a város készen áll a pályázatra. Nem fordulhat elő, hogy az önrészek kárba vesznek."

Marton Zsolt azt mondja, ha kell, a 2001-ben bezárt Erdei Iskola úti lerakóval pályáznak az uniós támogatásra. Az előkészítést a megemelt szemétszállítási díjakból finanszírozzák. A társulásnak Szombathelyen kívül 129 települése is tagja. Egy hulladékgazdálkodási pályázatot már befogadott tőlük a szakminisztérium. Az 1,8 milliárd forintos beruházásból a szelektív hulladékgyűjtést erősítik majd, és egy válogató is megépülhet.