MNB - 2
MNB

Hírek

Nem fizetnek

2011. május 13., 16:54
Évről évre nő azoknak a száma akik nem fizetik a Bem Lakásszövetkezet kezelésében lévő épületekben a közös költséget. Sokan a munkahelyüket veszítették el, emiatt nem tudnak fizetni. De akadnak olyanok is, akik tudnának, de mégsem fizetnek. A szakemberek szerint az sem jelent megoldást, hogy jelzálogot lehet bejegyeztetni az ingatlanokra a közös költség elmaradása miatt.
Nem fizetnek

A Bem Lakásszövetkezet ügyfélszolgálatát az elmúlt időszakban sokan keresték fel amiatt, hogy nem tudják a közös költséget fizetni. A háttérben leggyakrabban a munkahely elvesztése áll, valamint sok esetben a hiteltörlesztés emelkedése okoz gondot a tulajdonosoknak. Emiatt a lakásszövetkezet kintlévősége az elmúlt években 8-10%-kal növekedett, több tízmilliós összegre rúg. Január óta a korábbi hat helyett már három havi közös költség elmaradás után jelzálogot jegyezhetnek be az ingatlanokra. A lakásszövetkezet elnöke szerint azonban ez szinte semmit nem ér.


Dr. Beliznay Pálné - elnök - BEM Lakásszövetkezet
"Három hónap jelzálog, aztán mi van, abból nem lehet fizetni. Egy biztosíték. Egy új építésű háznál, ahol hitel van, ha azt el is adják, hogy marad a sorban a társasházi költség kifizetése?"
 
A lakásszövetkezet a nehéz helyezetbe került családoknak többek között a Pálos Károly Családsegítő Szolgálattal együtt próbál segíteni.

Közel 100-an vannak, akik közösköltség tartozásuk miatt fordultak a családsegítőhöz, mondja a szervezet munkatársa. Az utóbbi években 20-30%-kal nőtt a bajba jutott családok száma.


Mátics Eszter - adósságkezelési tanácsadó
"Általában akik hozzánk fordulnak huzamosabb ideje fennáll ez a tartozás, több százezer forintot jelentenek, nagyobb összeget általában."
 
Az adósságkezelési tanácsadó szerint nem várható, hogy a következő időszakban csökkenne a segítséget kérő családok száma. Éppen ellenkezőleg: mivel nem sikerült még rendezni a banki hitelesek problémáját, tovább nő azoknak a száma, akik adósságkezelésre szorulnak.