Hírek

Nem kap diplomát az egyetem hallgatóinak 30%-a, mert nincs nyelvvizsgájuk

2013. június 05., 18:31

Többek között ezen a helyzeten is változtatna egy most kezdődő, 2 éves program. Uniós támogatással nyelvi képzések indulnak a hallgatók számára, de az oktatókat is segítik a magasabb szintű szaknyelv elsajátításában és új módszerek alkalmazásában.

Nem kap diplomát az egyetem hallgatóinak 30%-a, mert nincs nyelvvizsgájuk

Diplomaosztó a Savaria Egyetemi Központban 2012. júliusában. A közel 300 végzős közül 155-en nyelvvizsga hiányában diplomát nem, csak igazolást vehettek át. Ez viszont az elhelyezkedésben komoly gondot okoz, hiszen egyes munkakörök betöltésénél már elvárás a magas szintű nyelvtudás. Többek között ezen a helyzeten is változtatna az egyetem most induló új programja a diákoknak szervezett képzésekkel.

Horváthné dr. Molnár Katalin, elnök-dékán, NYME-SEK
Az elektronikus kommunikációban, elektronikus tanulásban rejlő lehetőséget kihasználva úgynevezett kevert tanulási lehetőséget biztosít a diákoknak. Beül az órán, aztán fogja a laptopját folytatja a tanulást, meghallgatja a tananyagokat, elküldi a kérdéseket az oktatónak.

Az egyetem szeretné az egyes területekhez köthető szaknyelvi tudást és ismereteket is fejleszteni.  Nemcsak a diákok, hanem az oktatók esetében is. A szókincs fejlesztésére, de új módszertani ismeretek elsajátítására is nagy hangsúlyt helyeznek.

Nagyné dr. Foki Lívia, főiskolai docens
Ha egy szakmában többet kell olvasni szakirodalmat, több olvasási készségre van szükség. A szakszövegek feldolgozásáról lesz az előadásban is szó. Hogy milyen módszereket tudunk javasolni, hogy ezeket hatékonyabban fellehessen dolgozni.

Az egyetemnek több olyan képzése is van amelyek idegen nyelven zajlanak, többek között a külföldi diákok miatt.  

Wagner Anikó, vezető - Nyugat-dunántúli Regionális Angol tanári Információs Központ
Ennek nagyon fontos feltétele, hogy akik ebben részt vesznek képesek legyenek a nyelvi megnyilatkozásra, másrészt prezentálni is tudjanak, angol nyelven illetve idegen nyelven.

Ez is része lesz a 2 éves programnak, amelyben az egyetem valamennyi kara részt vesz. Az általános szaknyelvi képzésbe kb. -300 hallgatót vonnak be. Felmérik a diákok nyelvtudását az egyetemre belépéskor majd  készségfejlesztési tanácsokkal is segítik a programban résztvevő diákokat, oktatókat. A megvalósításra közel 300 millió forintot nyert az egyetem.