Hírek

Közgyűlés után

2010. február 26., 18:55
Tegnap nem sokkal éjfél előtt fejeződött be a közgyűlés úgy, hogy a legfajsúlyosabb kérdést nem is vitatták meg: a 2010-es költségvetést levették a napirendről a képviselők. Ezt március 11-én rendkívüli ülés keretében tárgyalják majd, addig a város intézményei a meghosszabított átmeneti gazdálkodás alapján működhetnek.
Közgyűlés után


A legfontosabb napirendi pontot, a költségvetést annak ellenére sem tudtuk megtárgyalni, hogy előzetesen egyeztettünk a többséggel - mondta Ipkovich György. Tavaly konszenzussal sikerült elfogadni a költségvetést, a polgármester bízik benne, hogy erre az idén is lehetőség lesz. Sikerként könyvelte el, hogy a Jáki és a Rumi úti  rendelőkben működő kislaborokban március elsejétől ismét a megszokott rendben történhetnek a vérvételek, erre a célra 400 000 Ft-ot biztosít a város.

Vizsgálatot rendelt el a polgármester a közcélú foglalkoztatás körülményeiről és arról, hogyan fordulhatott elő, hogy az önkormányzat által kibocsátott étkezési jegyekkel fizettek kopogtató cédulákért. Felhívta a figyelmet arra, hogy március elsején életbe lép a dohányzási tilalom a játszótereken. Nemény András, az MSZP frakcióvezetője szerint érthetetlen volt a többség viselkedése a költségvetéssel kapcsolatban, mert a tervezetbe a bizottságok által jóváhagyott keretszámok kerültek.

A MÁV ingatlanok megvásárlását politikailag nehezen kezelhető kérdésnek tartja: mivel nem sikerült a két oldalnak megegyeznie, a márciusi közgyűlés újra foglalkozik majd vele. Gyimesi József, az ESZE képviselője szerint ezt a kérdést le kellene venni a napirendről, mert az új kormány megalakulása után esélyt lát arra, hogy ezt a közel 800 miliós kiadást megspórolhatja a város.

A Pro Savaria képviseletében Molnár Miklós kifejtette, hogy a 2002 óta regnáló városvezetés az akkori másfél milliárdos hitelállományt mára 17 milliárdra duzzasztotta, ennek következményeit pedig a következő önkormányzatra akarja áthárítani. Felelőtlennek tartotta Czeglédy Csaba alpolgármester kijelentéseit, amelyben arra buzdította a közgyűlést, hogy a MÁV ingatlanokat a banki előírások kijátszásával, a törvényességi határokat súrolva szerezze meg a város.

Marton Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője szerint a minden mindegy alapon történő politizálás jellemzi a városvezetőket. Elmondta: az a felelőtlen magatartás, amely újabb 5 milliárd forint hitel felvételét jelentené, kezelhetetlenné tenné a város pénzügyeit az elkövetkezendő években.